U bent hier:

Filip Berte / The Graveyard - Steden in de marge

Tentoonstelling Meerdere kunstvormen

De installatie 'The Graveyard' toont u vier films, één van elke stad. Bij elk van deze films hoort een soundtrack van geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele, die Filip Berte op zijn reizen vergezelde en 'fieldrecordings' maakte. 'The Graveyard' heeft ook een blog.
Met The Graveyard dringt beeldend kunstenaar en architect Filip Berte binnen in de geografische marges rond Europa en gaat hij op zoek naar de sociale marges in de actuele samenlevingen. Hiervoor bezocht hij vier steden. Drie daarvan bevinden zich in de rafelranden van de Europese Unie: Tbilisi (Georgië), Chisinau (Moldavië) en Melilla (Spaanse enclave in Marokko). De vierde stad is Brussel, als symbolische aankomstplek van diegenen die de marge willen inruilen voor het centrum van Europa. Berte observeert outsiders: daklozen, asielzoekers, migranten en vluchtelingen. In het STAM, in vier aparte kamers van het Bijlokeklooster, krijgt u vier indringende films te zien, één van elke stad die Filip Berte bezocht. Deze persoonlijke stadsportretten vormen samen de installatie The Graveyard. Berte werkte voor de films samen met geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele, die hem op zijn reizen vergezelde en field recordings transformeerde tot soundtracks voor de films. Naast de films zijn in het STAM ook schilderijtjes (gemaakt voor het project citybooks, in opdracht van deBuren) en een kijkdoos van Filip Berte te zien die inhoudelijk aansluiten bij de film Tbilisi. The Graveyard is een onderdeel van het omvangrijke project Eutopia. Daarin focust Filip Berte op de actuele Europese leefomgeving en reflecteert over plaats, territorium en identiteit. Hij doet dit als artiest in residentie bij kunstencentrum CAMPO. Dit onderzoek resulteert in autonome kamers (installaties) van het Huis van Eutopia. Deze kamers zijn mobiel en kunnen doorheen Europa op reis gaan. De eerste twee kamers van het Huis (Protected Landscape en Collective Memory Mass Grave) zijn reeds voltooid en momenteel werkt Filip Berte aan de derde kamer oftewel The Graveyard, de tuin rondom het Huis die ingericht wordt als begraafplaats en voor het eerst te zien zal zijn in het STAM.De bouw van het volledige Huis van Eutopia zal afgerond zijn tegen de zomer van 2013.Daarin onderzoekt Berte het collectieve geheugen van Europa. Via tekeningen, schilderijen en kijkdozen krijgt u zowel natuurlijke als stedelijke landschappen te zien die in het verleden gewond zijn geraakt. U wordt binnengeleid in een ruimte met onderaardse gangen, om daar het archief van verdrongen herinneringen te doorwroeten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar STAM Stadsmuseum Gent
Godshuizenlaan 2
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 17 mei 2012 tot 4 november 2012
Prijs
6 € voor volwassenen. 4,50 € voor reductiehouders. 1 € voor jongeren van 19 tot -26 jaar. Kinderen gratis. Meer info over onze toegangsprijzen op de website.
€ 6,0
Reservaties
Organisatie STAM Stadsmuseum Gent
Contact stam@gent.be
+32 9 2671400
Links
Trefwoorden VisualArts, FP