U bent hier:

Feestelijke heropening van de Sint-Leonarduskerk

De kerk is uniek in België omdat ze haar middeleeuws exterieur en interieur grotendeels heeft bewaard. Ze herbergt niet minder dan 21 door de Vlaamse Overheid erkende ‘topstukken’ met o.m. het beroemde 18 m hoge sacramentshuis van Cornelis Floris de Vriendt , het Marianum van een onbekend kunstenaar en de reusachtige paaskandelaar van Renier van Tienen.
De Sint-Barbaratoren (belforttoren) behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving van 56 belforten in België en Frankrijk.
Vijf jaar geleden werd de kerk om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek. Er was een duidelijk instortingsgevaar van de gewelven. De restauratie en conservering van haar architectuur was dan ook zonder meer een 'must'.
Het goedgekeurde kerkenbeleidsplan bestendigde bovendien ook voor de toekomst de religieuze functie als zondagskerk van het sinds 1 februari 1937 beschermde overwegend gotische gebouw.
Tijdens de eerste vier restauratiefases werd de buitenkant van de kerk gerestaureerd: het koor en de kooromgang, het dak, het transept, de zijgevels met de torens en het portaal. Voorwerp van fase vijf waren de stabiliteitsproblemen, met name de grote barsten, die in het interieur, vooral achteraan in het kerkschip, steeds dramatischer werden. Op 5 februari 2018 jaar startte de zesde restauratiefase met een kostenplaatje van iets meer dan 1 miljoen €. Ze omvatte hoofdzakelijk de verdere behandeling van de stabiliteitsproblemen en het herstel van de gewelven in de middenbeuk. Deze werken zitten nu in een eindfase. De Vlaamse overheid betoelaagde deze werken voor 80 %, de plaatselijke overheid voor 20%.
Het weekend vóór Pinksteren is het dan eindelijk zover. Onze grotendeels gerestaureerde kerk gaat opnieuw open.
Zaterdag- en zondagnamiddag 1 en 2 juni ( 14-18 u.) zijn er rondleidingen om14.15 u, 15.30 u en om 16.45 u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Leonarduskerk
Grote Markt
3440 Zoutleeuw

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Toeristische Dienst Zoutleeuw
Contact wim.thiry@zoutleeuw.be
011/94 90 93
Links