U bent hier:

Expo 'Touch base': zen-schilderijen van Tom Hannes

Tentoonstelling Literatuur

Tom Hannes is een man met vele gezichten: in het dagelijkse leven is hij boeddhistisch meditatieleraar, therapeut en filosofisch onderzoeker aan de Universiteit van Eindhoven. Daarnaast geeft hij in tributebands ook weleens gestalte aan o.a. David Bowie en Lou Reed. Hij ging een lange tijd door het leven als zenmonnik. Tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Antwerpen. Hij is de auteur van o.a. 'Zen of het konijn in ons brein', 'De vijf gezichten van angst' en 'Leven in het Nu'. Tijdens de eerste lockdown bracht hij 'Wat kan ik leren van de Boeddha?' uit en net voor de tweede lockdown publiceerde hij 'Als een Boeddha, als een uilskuiken. Metaforen voor zenmeditatie', een selectie van teksten die hij gebruikte in de online zen-sessies die hij sinds de coronaperiode elke weekdag begeleidt.
Zijn liefde voor boeddhisme uit zich echter niet enkel in woorden, maar ook in tekenen en schilderen, zijn eerste grote liefdes. Op de tentoonstelling ‘Touch base’ toont Tom een selectie van werken met een expliciet boeddhistisch thema. De oudste werken dateren van halverwege de jaren 1990, toen hij zijn eerste praktische stappen zette in de zoektocht naar wat het boeddhisme voor ons vandaag zou kunnen betekenen. De meest recente werken in de tentoonstelling zijn van 2020. Dat maakt de kleine tentoonstelling een retrospectieve van een zoektocht die al pakweg 25 jaar lang duurt. Deze zoektocht resulteerde in een klassieke gesprekspraktijk en in de publicatie van teksten en boeken, maar dus ook in heel wat - en veel minder vaak getoonde - visuele werken.

De expo wordt op zondag 17 januari om 11 uur officieel geopend met een live streaming vanuit Keen Gallery, waarbij Tom Hannes in gesprek gaat met vice-eersteminister Petra De Sutter over de rol van boeddhisme in hun leven en andere grote en kleine levensvragen. Naima Joris zorgt voor de muzikale omkadering. Dit event is gratis te volgen.

Gezien de geldende coronamaatregelen mogen er slechts 25 personen tegelijkertijd in de expositieruimte aanwezig zijn (met mondmasker).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Gallery KEEN
fuggerstraat 26
2060 Antwerpen 6 (Antwerpen)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 17 januari 2021 tot 31 januari 2021
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Tom Hannes
Trefwoorden expo, schilderijen, boeddhisme meditatie, boeken, auteur, zen

De museumpas, iets voor jou?

Met een museumpas bezoek je meer dan 180 Belgische musea zo vaak je wil.

Koop een museumpas