U bent hier:

Expo Siegfried Claeys

Tentoonstelling Fotografie

Expo Siegfried Claeys is toegankelijk tijdens de openingsuren van de Bib.
Wonende te Zelzate en reeds jarenlang geïnteresseerd in fotografie begon Siegfried in september 2012 avondlessen te volgen aan het KISP te Zelzate en later in Mariakerke. Na 5 jaar heeft Siegfried met succes de cursus afgerond en is hij afgestudeerd als fotograaf. In 2017 werd hij lid van de fotoclub ‘Sasse Fotokring’ te Sas van Gent (NL) en begon hij ook meer en meer deel te nemen aan fotografie wedstrijden. Het hoogtepunt tot nu toe was de Fotonale Brugge 2018 ‘Landschap’ waar hij laureaat werd. Zijn interesses gaan vooral uit naar Reis, Landschap, Architectuur, Product en Documentaire fotografie.

Officiële website: https://claeysphoto.weebly.com
Facebook pagina: https://www.facebook.com/ClaeySPhoto

Over de expo in de Bib:
‘I ❤️ Baraca’ is een documentair portret over het ware leven in Boa Vista, Cabo Verde. Ondanks het toeristisch beeld dat wij hebben van de paradijselijke witte stranden en de azuurblauwe heldere zee krijgen we een heel ander beeld wanneer men zich begeeft ver weg van de toeristische luxe resorts waar het dagelijkse locale leven zich afspeelt.

Boa Esperança (of 'Goede Hoop') en lokaal beter bekend als “Baraca”, is Sal Rei’s krottenwijk ver weg van de luxueze All-Inclusive Resorts. Het is de thuisbasis van negen à tien duizend mensen die de "centrale beroepsbevolking" vertegenwoordigen van het eiland Boa Vista. Werknemers die lange dagen doorbrengen ondergedompeld in de "eindeloze luxe van de resorts" om daarna terug te keren naar hun tenten of schamele woningen zonder water, elektriciteit of riolering. Het resortpersoneel krijgt te weinig betaald om hun huur te kunnen betalen en worden zo verplicht om in deze krottenwijk te wonen.

De bevolking van Baraca bestaat uit dienstmeisjes, koks, chauffeurs, gidsen, bouwvakkers, werklozen, jongeren en kinderen die vooral afkomstig zijn uit uit de naburige eilanden Santiago of Sao Vicente en van verder weg: families uit Guinee-Bissau, houtsnijders uit Senegal of avonturiers uit Ghana. Ondanks het lage inkomen wordt verbazingwekkend een deel van het geld overgemaakt naar het relevante moederland, ter ondersteuning van geliefden die zijn achtergelaten: dit is tenslotte de reden waarom veel van deze mensen in de eerste plaats naar Cabo Verde zijn verhuisd.

De woningen in ‘Baraca’ zijn klein en opgetrokken uit een mengsel van bakstenen, cement en platen. De buurt bevat een labyrint aan straten, waar het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen duidelijk zichtbaar is en waar elektriciteitsdraden wirwar door elkaar lopen in het bereik van spelende kinderen. Het is echter haast onmogelijk om de geest van de bevolking van Baraca te temperen. De West-Afrikaanse manier van leven wordt weerspiegeld in het gelach en geklets van mensen, discussies over voetbal en verschillende zakelijke overeenkomsten, waaronder de lokale supermarkt en de verkoop van vis.

Een glimmende nieuwe ontwikkeling van sociale woningen ligt naast de bouwvallige woningen, gebouwd om de mensen te verleiden om hun woning in Baraca te verlaten maar ook wel om te zorgen dat Baraca niet meer kan uitbreiden want de overheid wil dit stukje Boa Vista zoveel mogelijk verborgen houden voor de toeristen. Maar het ligt leeg, de huurprijzen zijn te hoog voor de potentiële bewoners. Helaas en ironisch zijn deze zogenaamde Casas para Todos ('Huizen voor Iedereen') voorlopig 'Huizen voor niemand'.

Baraca heeft zijn eigen bars, restaurants, scholen, winkels en entertainment en is dus echt Sal Rei's minder bekende en verborgen 'All-Inclusive' resort.

Dit documentair portret werd mede mogelijk gemaakt door www.boavistacarefy.nl waarvoor mijn oprechte dank!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek
Burgemeester J. Chalmetlaan 50
9060 Zelzate

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis