U bent hier:

Expo Patsy Solo

Tentoonstelling Schilderkunst

Het werk van Patsy Claessen (1960) is persoonlijk én universeel, figuratief en kleurrijk. Het neemt je mee op sleeptouw door verschillende werelden. En toch herken je een duidelijke rode draad: het gaat over begrenzen en (her)ontdekken, over koesteren en (over)leven, kwetsbaarheid, tijd en vergankelijkheid, schoonheid en toeval.
Zo speelt ze in de opvallende reeks tuinkamers/hofmuren met de beslotenheid van een vertrouwde omgeving versus de nieuwsgierigheid om over muurtjes heen te kijken naar het altijd weer prikkelende onbekende. En of het nu tuin- of grensmuren zijn, of een object onder een zeil – alles draait om kwetsbaarheid, om bescherming. Maar bescherming tegen wat – een werkelijkheid, een idee-fixe of angst?

Ook de grilligheid, schoonheid en vergankelijkheid van bomen is een terugkerend thema in haar werk. Zoals in de serie ontwortelde bomen, waarvan de takken als ware ‘overlevers’ een brug over een rivier vormen. Of de reeks ruïne-achtige, bloeiende, knoestige fruitbomen met daaronder een veilig hol van dorre takken. Of de beelden van bomen die als verdwaalde, kwetsbare vluchtelingen op een kaal stuk land staan. Het zijn beelden die stuk voor stuk een eigen, beklijvend verhaal vertellen.

Haar schilderijen tonen een herkenbare wereld dichtbij (onze eigen tuin en binnenwereld). Maar ze stellen ook vragen over actuele thema’s ‘ver-weg’. Wat betekenen extreme situaties zoals overstromingen en andere natuurrampen bijvoorbeeld voor een individu? Je voelt het confronterende persoonlijk ‘ongemak’ dat mensen extra kwetsbaar en machteloos maakt tijdens levensbedreigend onheil.

PATSY SOLO laat zien hoe Patsy Claessen door de jaren heen een eigen beeldtaal ontwikkelde: snelle, krachtige toetsen, eerder suggestief dan een exacte weergave van de werkelijkheid. Inspiratie haalt ze uit het dagelijks leven: beelden die ze zelf maakte tijdens wandelingen of reizen. Maar ook beelden uit documentaires of YouTube-filmpjes. Ze werkt graag op groot formaat zodat de daarvoor noodzakelijke fysieke beweging ook voelbaar is in de schilderijen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Historisch Stadhuis Hasselt - Studio Stad
Groenplein 1
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
  • tot
  • tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Contact patsy.claessen@telenet.be
Trefwoorden Expo