U bent hier:

Expo 'forever YOUNG' in Modemuseum Hasselt

Tentoonstelling Mode

Modemuseum Hasselt boort met de tentoonstelling Forever YOUNG een actueel thema aan. Jeugd, identiteit en gender zijn veelbesproken in de hedendaagse samenleving. Ook binnen de modewereld is dit een hot topic, waar het jonge publiek dé referentie wordt. Sociale media zoals Instagram spelen hierin een cruciale rol.

Modehuizen en online-winkels bieden steeds vaker genderneutrale kleding aan, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Deze trend is slechts schijnbaar nieuw: tot de vroege twintigste eeuw droegen jonge jongens en meisjes ook dezelfde kleding. Forever YOUNG opent met een historisch luik dat aantoont hoe uniseks kindermode gaandeweg verandert in jongens- versus meisjeskleding en hoe deze zich verhoudt tot de kleding van de ouders. Dit doet het aan de hand van stukken uit de eigen collectie aangevuld met bruiklenen van het Londense Victoria and Albert Museum, MoMu Antwerpen en Gemeentemuseum Den Haag.
Een aantal modecoryfeeën lijkt nooit oud te worden. Denken we maar aan Kate Moss die symbool staat voor jeugdigheid in de mode, niet in het minst door de beelden die van haar gemaakt werden op zestienjarige leeftijd door fotografe Corinne Day voor Life Magazine, het campagnebeeld van deze tentoonstelling. Ondanks de kortstondigheid van jeugd in het mensenleven, blijven we er eeuwig naar hunkeren. Kleding is een denkbeeldige manier om dit jeugdige gevoel terug te vinden. Denk maar aan sneakers en hoodies, die alomtegenwoordig zijn.

Deze hedendaagse ‘youthquake’ vormt een dankbaar uitgangspunt voor de nieuwe expositie van MMH. Het werk van ontwerpers als Walter Van Beirendonck, Viktor & Rolf, maar ook Gucci en Moschino bevat vaak speelse en surrealistische referenties aan de kinderwereld. Teddyberen, marsmannetjes, poppen en sprookjes worden geïntegreerd in kleding voor volwassenen. Dat kinderen een steeds belangrijker publiek worden in de mode, blijkt uit de kindercollecties die gelanceerd worden door belangrijke modehuizen zoals Givenchy en Gucci.

Forever YOUNG wil modeliefhebbers, jongeren, ouders en kinderen aanzetten tot reflectie over de invulling van concepten als identiteit, gender en jeugd in een modecontext. Historische kleding en hedendaagse catwalkcreaties in combinatie met film en fotografie van onder meer Corinne Day, Tim Walker en Luis Monteiro illustreren dit fascinerende verhaal.

Forever YOUNG maakt deel uit van de dubbeltentoonstelling forever YOUNG forever die Modemuseum en CCHA/cultuurcentrum Hasselt voorjaar 2018 op touw zetten. Bezoek zeker ook het tweede luik ‘YOUNG forever’ op deze tweede locatie: https://www.ccha.be/programma/1908/Modemuseum_Hasselt_cultuurcentrum_Hasselt/forever_YOUNG_forever_tijdens_Krokusfestival/?type=show

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 10 februari 2018 tot 2 september 2018
Prijs
Basistarief: 8,00 €; -12 jaar: 0,00 €; 12 tot 26 jaar: 3,00 €; Houders Uitpas Hasselt: 0,00 €
€ 8,0
Links
Trefwoorden 'UitpasHasselt', expovoorvisithasselt

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS