U bent hier:

EXPO: Cinema Astrid - een evocatie van de verdwenen cinema

Tentoonstelling Meerdere filmgenres

Naar aanleiding van de start van de filmprogrammatie in Cinema Westside organiseert het cultuurcentrum i.s.m. de Bibliotheek Evergem op initiatief van Ronny Pede een tentoonstelling over de Evergemse bioscopen en cinema Astrid (later omgedoopt tot Riva) in het bijzonder. Astrid was een Evergemse plattelandsbioscoop geopend op 6 maart 1936. Cyriel De Keyzer noemde zijn cinema naar koningin Astrid en zou tot diep in de sixties blijven heetten tot een ex-Evergemnaar  X. Valcke de cinema ...

Naar aanleiding van de start van de filmprogrammatie in Cinema Westside organiseert het cultuurcentrum i.s.m. de Bibliotheek Evergem op initiatief van Ronny Pede een tentoonstelling over de Evergemse bioscopen en cinema Astrid (later omgedoopt tot Riva) in het bijzonder.

Astrid was een Evergemse plattelandsbioscoop geopend op 6 maart 1936. Cyriel De Keyzer noemde zijn cinema naar koningin Astrid en zou tot diep in de sixties blijven heetten tot een ex-Evergemnaar  X. Valcke de cinema overnam en Riva herdoopte. Hij hield het maar enkele jaren vol tot een man uit Geraardsbergen Marc De Block het de Riva overnam maar ook na een paar jaar iets over halfweg de seventies de cinema defintief sloot. Het gebouw bestaat vandaag nog altijd en is te koop. Er huisde ondertussen een muziekstudio, fittnesscentrum en ten langen leste nog een broodjeszaak.

De tentoonstelling put uit foto's, affiches en andere gedrukte documenten aangevuld met de pakjes van de ouvreuses en portier van cinema Astrid uit de collectie van Ronny Pede. Aanvullend wordt ook kort aandacht besteed aan de overige verdwenen bioscopen uit Evergem: Sanderus uit Sleidinge; Ritz en Van Artevelde uit Ervelde én filmclub Satirikon uit Evergem. Met de tentoonstelling willen we vooral het verschil van een dorpscinema en een huidige cinema duiden en dit op het vlak van gebouw, promotie, techniek, programma,…

De herschepping van cinema Astrid bestaat uit uitvergroting van een 25-tal foto's uit de jaren ‘50 die de bioscoop zowel van binnen als van buitenaf kan verbeelden. De uitvergrotingen worden gepresenteerd in kaders van 40x60cm. Het vooraanzicht van bioscoop Astrid wordt groter afgebeeld, zowel op de schuifdeuren van de bib als via projectie.

Daarnaast komen er affiches uit de jaren ‘30 (De Witte), ‘40 (Wehrmachtkino Astrid) en jaren ‘60 en ’70, toen al cinema Riva, met aandacht voor de vertoningen van filmclub Satirikon in bioscoop Riva. Verder zijn er nog kleinere gedrukte documenten die in liggende tafels gepresenteerd worden (o.m. bouwplannen). Tenslotte zijn er nog de pakjes van de ouvreuses en portier van cinema Astrid.

Info

Waar Bibliotheek Sleidinge
Weststraat 31
9940 Evergem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 15 september 2017 tot 13 oktober 2017
Prijs gratis
Organisatie Cultuurcentrum Evergem
Contact cultuurcentrum@evergem.be
09 358 51 00
Links