U bent hier:

EXODUS Charlotte – Esra / Hilde Braet

In 2017 integreerde Hilde Braet zich in het asielcentrum van het Rode Kruis in Eeklo dat vooral jonge vluchtelingen opvangt die vaak zonder begeleiding naar België zijn gekomen. Zij stelde een geïmproviseerde fotostudio op in een van de klaslokalen waarin Nederlandse les wordt gegeven. Als fotograaf en master in de visuele cultuur is zij begaan met de gelaagdheid van de beelden, de verhalen die deze beelden oproepen en de instrumentele waarde van deze visuele vertellingen. Zij wou hen een gezicht en een stem geven en hen van binnenuit portretteren. Daarom nam zij eerst een interview af over hun situatie van vroeger en nu. Het gesprek werd afgerond met de vraag: ‘Wat betekent gelukkig zijn voor jou?’.
In 2018 ontmoette Hilde Braet Charlotte Klipstein. Zij was gefascineerd door haar uitstraling en haar verhaal. Zij nam haar mee naar de plekken waar ze onderdook tijdens WO II, fotografeerde haar terwijl ze getuigenissen aflegde aan jongeren en nam een duik in het familiealbum. Een vriend filmde een beklijvend gesprek met haar. Haar ultieme vraag was terug: ‘Wat betekent gelukkig zijn voor jou?’

In 2019 stelde zij haar project voor aan de Stichting Auschwitz. Ze waren onmiddellijk enthousiast over de twee verhaallijnen die elkaar raken en de visuele vertolking ervan. Zij zorgden voor de materialisatie van de tentoonstelling. Nadien stelde ‘Kazerne Dossin’ de Vierde Verdieping ter beschikking zodat ‘Exodus, Charlotte – Esra’, een bijdrage kan leveren aan sensibiliserings- en bewustzijnsprocessen bij het grote publiek.

In 2020 verhuist de tentoonstelling naar Izegem waar ze een visuele ondersteuning vormt bij de lezing op 1 april van Christophe Bush, de vroegere directeur van ‘Kazerne Dossin’.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Openbare Bibliotheek Izegem
Grote Markt 20
8870 Izegem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 10 maart 2020 tot 21 maart 2020
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis