U bent hier:

Europees Kampioenschap Prehistorie

In het weekend van 16 en 17 september komt de prehistorie tot leven op en rond camping Holsteenbron. Het is dé kans om zelf enkele typische ambachten uit te proberen die in die tijd ontstaan zijn: spinnen en weven, pottenbakken, prehistorisch schilderen, boogschieten, speerwerpen, vuur maken en andere prehistorische overlevingstechnieken. Deze workshops kun je op beide dagen volgen, van 14 tot 17 uur.
Spinnen en weven
In het begin kleedden onze prehistorische voorouders zich met dierenvellen. Maar toen zij overschakelden van de jacht op de landbouw, konden zij gemakkelijker aan materialen komen om kleding te weven. Leer hoe de weeftechnieken zich ontwikkeld hebben, ontdek de geheimen van het spinnen en weven en weef zelf enkele eenvoudige stukjes.
Pottenbakken
De eerste boeren leerden ook aardewerk maken. Dit versierden zij met lijnen en punten in geometrische figuren. Maak zelf een potje uit klei en versier het, onder leiding van ervaren pottenbakkers.
Prehistorische schilderingen
Wie kent niet de rotsschilderingen in de grotten van Lascaux? Het is nog steeds een raadsel waarom onze voorouders deze tekeningen gemaakt hebben. Maar we weten wél welke stoffen zij gebruikten om hun tekeningen van prachtige dieren en gestyleerde mensen te maken. In deze workshop maak je zelf een verfborstel en prehistorische verf. En je mag je kunstwerkje mee naar huis nemen.
Overleven in de natuur
Boogschieten en speerwerpen, graan malen en koekjes bakken op leisteen, vuur maken met stenen en paddenstoelen: deze prehistorische vaardigheden waren essentieel om te kunnen overleven in de natuur. Deze kennis zijn wij helaas vergeten, maar bij Bushcraft Limburg kun je het zelf leren! Vergeet niet om ook even langs te gaan bij de Holsteenstam, die hier onder een overhangende rots een kamp opgeslagen heeft.
EK Prehistorisch Boogschieten en Speerwerpen
De Holsteenstam is hier neergestreken om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap Prehistorisch Boogschieten en Speerwerpen. Maar deze stam is niet de enige, want er doen in totaal zo’n 50 tot 80 deelnemers uit België, Duitsland en Frankrijk mee aan de wedstrijden.
• Op zaterdagnamiddag kan je tussen 14 en 17 uur met de boogschutters mee op pad.
• Zondagvoormiddag, van 9.30 tot 12.30 uur, kan je de speerwerpers volgen tijdens hun jacht.
• Op zondagnamiddag kan je om 14 uur ook deelnemen aan een geleide wandeling naar de prehistorisch sites van de Holsteen en de Rendierjagers.
Er is dus heel veel te beleven op zaterdag 16 en zondag 17 september op en rond camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9. Alle activiteiten zijn gratis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar CAMPING Holsteenbron
HENGELHOEFSEWEG 9
3520 Zonhoven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 16 september 2017 tot 17 september 2017
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie toerisme Zonhoven
Contact toerisme@zonhoven.be
011 81 04 82
Links