U bent hier:

Erfgoeddag 2019: Kempens vakmanschap - Van meel tot pannenkoek

Opendeurdag Erfgoed

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap en ambachten. Centraal staan onder meer oude beroepen en de manier waarop ambachtslieden en andere vakmensen blijvend aandacht hebben voor roerend en immaterieel erfgoed, en hoe ze het koesteren en doorgeven.
Een mooi voorbeeld hiervan is het vakmanschap van onze vrijwillige molenaars die actief zijn op de Buulmolen. Bij voldoende wind laten ze elke laatste zondag van de maand de molen draaien om zo graan te maken tot meel. Sinds mensenheugenis wordt graan vermalen tot meel voor het bereiden van brood of andere graanproducten. In eerste instantie gebeurde dit met de hand tussen twee stenen. Later is men overgeschakelend op andere technieken waarbij o.a. de windkracht van molens werd gebruikt.

Ben je ook benieuwd hoe het proces verloopt van graankorrel tot meel? Kom dan op zondag 28 april een kijkje nemen hoe de molenaar hiervoor tewerk gaat en smul nadien van een lekkere pannenkoek, gemaakt met het versgemalen meel. De dag zelf kan je trouwens niet enkel meel aankopen maar ook ambachtelijk gebakken brood. Dit brood wordt ter plaatse gebakken in een houtgestookte broodoven.

Naast de ambacht van het malen van graan, krijg je eveneens een kijk op het vakmanschap van de muziekinstrumentenbouw. In onze regio specialiseerde vzw Westelfolk zich in het aanleren en spelen van oude volksmuziek op traditionele instrumenten (o.a. de Vlaamse doedelzak, hommelbouw en -spel, draailierspel, folkgitaar, ...). Tijdens de erfgoeddag vindt er een demonstratie instrumentenbouw plaats en kan je live de folkgroep 'Flanel' aan het werk zien. Zij brengen een gamma Vlaamse en Kempische muziek.

Praktisch:
- zondag 28 april van 10.00 tot 18.00 uur
- Buulmolen, Industrielaan z/n, 2250 Olen
- De folkgroep 'Flanel' treedt op van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 16.30 uur
- Pannenkoeken zijn gratis te verkrijgen tussen 13.00 en 18.00 uur

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Buulmolen
Industrielaan z/n
2250 Olen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Organisatie Dienst vrije tijd Olen
Contact vrije.tijd@olen.be
014 27 94 22
Trefwoorden gemolen