U bent hier:

ENTER Festival BXL

Wat gebeurt er als je kunst in vele handen legt? Wat als burgers, kunstenaars en verenigingen samen in de cockpit van een kunstenfestival gaan zitten? Krijg je een droom die langzaam opborrelt en waar een stad naar toe leeft? Overbruggen we de kloof tussen kunstenaars, cultuurprofessionals en burgers? Trekken we nieuwe culturele registers open? Ontstaat er een nieuwe canon? Wordt het een (gedeeltelijk) succes of stranden we?
We willen het weten, dus doen we het!
De vierde editie van het participatieve en multidisciplinaire kunstenfestival ENTER vindt parallel plaats in locaties in de vier zones in het Brussels gewest: in het GC Nekkersdal in Laken, in het GC De Linde in Haren, in het GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe en in de Begijnhofwijk in het stadscentrum.

De baseline van ENTER Festival BXL is 'in vele handen/verankerd in de stad'. Doorheen het ENTER festival lopen diverse participatieve processen:

1) OPEN ATELIER: WAT ALS BURGERS MEE CREËREN?
Elke festivalzone vormt de uitvalsbasis voor de langdurige residentie van een professionele kunstenaar die een participatief traject aflegt met bewoners rond een actuele maatschappelijke vraag. Het resultaat van deze residentie is te zien tijdens het festival. De kunstenaars zijn: Karlien Torfs, Jovial Mbenga, Chris Rotsaert/Manoeuvre en Kito Sino.

2) OPEN PROGRAMMATIE: WAT ALS BURGERS MEE PROGRAMMEREN?
Via een open call tussen juni en september kregen we 209 inzendingen binnen van bestaande participatieve kunstpraktijken en vers Brussels talent dat meer zichtbaarheid en ondersteuning verdient. Hieruit werd een eerste selectie gemaakt door een veelkoppige redactieraad: Alex Deforce, Xavier Daive, Sofie Joye, Ann Van de vyvere, Angela Tillieu, Wim Embrechts, Kris Kaerts, Ann Overbergh, An Vandermeulen, Els Rochette, Hans de Witte, Joon Bilcke, Hamid al riahi, Salim Haouache, Ingrid Vranken, Anja Van Roy, Jan Wallyn en Ilyas Mettoui.

Bewonersgroepen in elk van de betrokken Brusselse wijken gingen met deze preselectie én een programmatiebudget aan de slag en stelden het definitieve programma voor hun festivalzone samen.

3) OPEN FORUM: WAT ALS BURGERS MEE ORGANISEREN?
Een festival is ook eten, drinken, inleiden, nakaarten, opbouwen en afbreken. Ook hier trekken we de kaart van de collectiviteit. Over elke zone spannen we een ‘cosmopolitan canopy’: een spreekwoordelijke luifel waaronder diverse stadsbewoners en publieken elkaar ontmoeten en geëxperimenteerd kan worden met diverse vormen van publieksbeleving.

Het festival is een blauwdruk voor toekomstige participatieve kunstenfestivals. Een uitgebreid verslag volgt op vrijdagnamiddag 8 juni 2018 in de Beursschouwburg!

Info

Waar Verschillende locaties in Brussel

1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 26 april 2018 tot 29 april 2018
Organisatie Démos vzw
Contact info@visit.brussels
Links
Trefwoorden ook voor kinderen, Dag van de dans
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over ENTER Festival BXL op UiTmetVlieg.be