Tot 31 juli 2021

ELECTRIC CROSSROADS - hedendaagse Roemeense kunstenaars

Waar?

Van Volxemlaan 316
1190 Vorst

Wanneer?

Over deze activiteit

Bubble’n’Squeak stelt Electric Crossroads voor, een groepstentoonstelling met een buitengewone selectie van Roemeense kunstenaars reikend van cruciale figuren uit de Roemeense kunstgeschiedenis tot hedendaagse opkomende kunstenaars die met een grote verscheidenheid aan media werken. De tentoonstelling is opgezet als een multigenerationele dialoog over tijd, geografische regio’s en kunstpraktijken heen om een vruchtbare interactie te bevorderen tussen de voorgestelde werken en hun culturele achtergronden.
In deze tijden van lockdown en sociale isolatie, een moment waarop we hunkeren naar menselijke interactie en verbondenheid, wenst Electric Crossroads een culturele brug te spannen tussen de Roemeense kunstgeschiedenis en de rest van het continent, alsook een welige ondergrond te scheppen voor een artistieke dialoog over de verschillende media heen: schilderijen, tekeningen, installaties en sculpturaal werk vormen een assemblage van verschillende achtergronden en culturele invloeden. De krachtige selectie van kunstenaars werd diepgaand uitgewerkt door multimedia kunstenaar Radu Oreian (b. 1984) waarmee hij een kruispunt beoogt als een culturele ontmoetingsplaats voor de kunstenaars om energievolle zelfs elektrische connecties te maken - “ een rijk kruispunt van materie en denken.” Dergelijke kruispunten kunnen beschouwd worden als verbindingspunten die Roemeense kunstpraktijken uit het verleden verenigen met opkomende praktijken die om erkenning strijden in een wereld overweldigd door visuele data. Uitgaande van historisch gerenommeerde figuren uit de Roemeense kunst die de spil zijn in deze verzameling van kunstenaars en de snijpunten vormen voor een intergenerationele dialoog tussen artistieke achtergronden bedacht door Oreian, worden de volgende kunstenaars voorgesteld: ~ Eugenia Pop (1945-2012) creëert ceramisch werk van archetypische vormen die, alhoewel abstract, de mens en zijn universum weergeven. ~ Octav Grigorescu (1933-1987), abstract schilder, tekent onzichtbare menselijke lichamen door middel van één enkele, fijne, gekleurde lijn. 
~ Paul Neagu (1938–2004), internationaal erkende multimedia kunstenaar, opgenomen in de permanente collectie van TATE. Met zijn visceraal werk beoogt hij de voelbare spanning te reduceren tussen het verlangen om te creëren en “de systemen die dit proberen te verhinderen”. ~ Dan Mihaltianu (b. 1954), wordt vaak geassocieerd met de conceptuele Land Art beweging. Hij is bekend om zijn Vodka Pool, een site-specifieke installatie met een reflecterend zwembad gevuld met alcohol dat aanzet tot een beschouwing van zelfintoxicatie en de beweegredenen hierachter, maar ook van de “drooglegging” onder Ceausescu’s dictatuur in Roemenië. Door hedendaagse en opkomende kunstenaars naast eminente figuren van de Roemeense kunst te plaatsen komt er een confrontatie tussen verleden en heden, hetgeen vervolgens een vruchtbare context biedt voor curatoriele, artistieke, geopolitieke en nationale dialogen. Binnen de opkomende scène van Roemeense kunstenaars worden in Electric Crossroads voorgesteld (in willekeurige volgorde): ~ Radu Oreian (b.1984), zijn artistieke interesse weerklinkt met mythes en verhalen om de mensheid, in zijn geheel, te begrijpen. ~ Andreea Albani (b. 1988), abstract tekenaar en schilder, wiens conceptuele werk lijkt op een archief van herinneringen van psychologische gebeurtenissen, in haar eigen woorden - “een visueel alfabet”.
 ~ Ioana Batranu (b. 1960), creëert veelal olieverfschilderijen en observeert oude sacrale contexten die ze verheft tot een allegorie van onze tijd. ~ Norbert Filep (b. 1990), schilder uit “School van Cluj”, maakt figuratieve evocatieve schilderijen die in hun monochromatisme spelen met de ogenschijnlijke dood van de schilderkunst.
 ~ Razvan Boar (b. 1982), beschouwt de huidige communicatiemiddelen door middel van muurschilderingen die collages lijken van visuele data ingebed in een hedendaags politiek en nationaal geheugen. ~ Flaviu Cacoveanu (b. 1989), werkt op het snijpunt van kunst en visuele communicatie. Zijn lichtwerken (2020) zijn gebaseerd op de afgelopen 12 maanden van pandemie, die nog steeds tot het nu behoren maar tegelijkertijd tot een rampzalig verleden dat we zo snel mogelijk willen vergeten. Cacoveanu onderzoekt zichzelf en zijn omgeving en vraagt zich vervolgens af wat de rol van de kunstenaar en de kracht van de artistieke boodschap is. ~ Ioan Grosu (b. 1985) distantieert zichzelf en zijn kunstpraktijk van het digitale tijdperk waartoe hij behoort en creëert hoofdzakelijk olieverfschilderijen die heel veel tijd vragen om te maken en geïnspireerd zijn op de Roemeense meesters. ~ Nona Inescu (b. 1991), één van de jongste kunstenaars in de tentoonstelling, verheft de tastzin tot het hoofdzintuig dat de mensheid in haar ervaring van de wereld zou moeten leiden. Ze hanteert een verscheidenheid aan technieken en media en omschrijft haar praktijk als “een hand met vijf vingers, elke vinger vertegenwoordigt een medium waarmee ik kies te werken: fotografie, sculptuur, voorwerpen, installaties en video.” ~ Mircea Cantor (b. 1977) slaat bruggen met de herinneringen uit zijn kindertijd, beïnvloedt door het opgroeien in een communistisch land. Cantor richt zijn interesse op sociale verschillen en het concept van grenzen die duidelijk tot uiting komen in zijn poëtische videowerk en installaties.
 ~ Ioana Stanca (b. 1987) maakt gebruik van een zeer diverse aanpak. Zij ziet het canvas tegelijkertijd als een platform en als het kernmateriaal van haar werk. Door stroken canvas en gerecycleerd materiaal te snijden en te stikken, ondermijnt de kunstenares de logica van de hedendaagse schoonheidsindustrie die profiteert van mensen’s zwakke zelfvertrouwen. ~ Serban Savu (b. 1978), wordt geloofd voor zijn fotorealistische schilderijen die scènes tonen uit het alledaagse bestaan, van graffiti kunstenaars tot prostituees, tot families in het park.
 ~ Mi Kafchin (b. 1986) behandelt thema’s als transformatie, een soort van visueel magisch realisme dat refereert naar tijd, Oosterse filosofie en kosmologie. ~ Ciprian Muresan (b. 1977), multimedia kunstenaar met een allegorisch œuvre dat stil staat bij het post-Sovjet bestaan en de decadente omstandigheden van bepaalde sociale klasses. Zijn werk is symbolisch doch politiek gelinkt aan een gedeelde nationale geschiedenis. ~ Ioana Sisea (b. 1988) gebruikt een verscheidenheid van media en omschrijft haarzelf als een half agnostisch. Ze hanteert eender welk uitdrukkingsmiddel waarmee ze het best herinneringen aan haar familie en vorige relaties kan oproepen. Ze benadert ook thema’s gerelateerd aan de sociale perceptie van het lichaam en het oordelen ervan dat hier onvermijdelijk mee gepaard gaat. ~ Nicolae Romanitan (b. 1991), één van de twee jongste kunstenaars in deze tentoonstelling, is bezeten van videogame referenties die makkelijk te herkennen zijn doch tegelijkertijd vernuftig verborgen zijn in zijn grafisch en fotografisch werk waarmee hij sommige van de brutale aspecten van het leven blootstelt: geweld, rouw, seks, moord, honger, marteling... Na een, bewust korte, introductie van elke voorgestelde kunstenaar nodigt Electric Crossroads de kijker uit om een platform voor dialoog te betreden waar de Roemeense culturele identiteit onderzocht wordt, en om deze door middel van kunst te vertalen en aan te passen met als doel nieuwe inzichten te onthullen omtrent wat het betekent om vandaag de dag zowel een lokaal gevestigde als transnationale kunstenaar te zijn.

In de kijker

Gent met kinderen: 9 tips voor een vree wijze citytrip

Verder lezen 

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Verder lezen 

4x de natuur ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Samen verenigen: eindelijk weer samen spelen, maken, lachen en genieten

Verder lezen 

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen 

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit

Verder lezen 

8x blotevoetenpaden in Vlaanderen

Verder lezen 

6 culturele zomerbars

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

12 zoektochten voor volwassenen

Verder lezen 

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

6x toegankelijk wandelen in het groen

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen