U bent hier:

Eeuwenoude TOPSTUKKEN te Neeroeteren !

Opendeurdag Erfgoed

Eeuwenoude TOPSTUKKEN in Neeroeteren en Maaseik te bezichtigen.
U kan ze zelf bewonderen !

De Vlaamse overheid wil met het Topstukkendecreet zeldzame en onmisbare topstukken beschermen. Enkel meesterwerken, die omwille van hun bijzondere archeologische - historische, cultuurhistorische - artistieke of wetenschappelijke betekenis, bewaard dienen te blijven komen in aanmerking voor de Vlaamse Topstukkenlijst.

De Sint-Lambertuskerk te Neeroeteren bezit verschillende houten religieuze beelden, waaronder ook elf Vlaamse topstukken.
Deze beelden zijn Laatmiddeleeuwse houten religieuze beelden (15e-16e-eeuws) uit het Maasland. In al deze werken zijn de kenmerken zichtbaar van de Maaslandse beeldsnijkunst in haar meest productieve periode. Vooral hier in de Sint-Lambertuskerk is een uitzonderlijk beeldenpatrimonium bewaard, zoals diverse heiligenbeelden en de apostelbalk. Het oeuvre beïnhoudt diverse zelfstandig werkende beeldsnijders tussen ca. 1440 en ca. 1540 die behoren tot de Elsloo-groep en van meesters zoals Jan van Steffeswert.

De schat van de Sint-Catharinakerk in Maaseik is vermaard dankzij de aanwezigheid van het oudste evangelieboek van de Benelux, de Codex Eyckensis (8e eeuw, momenteel digitaal aanwezig), een Vlaams Topstuk. Maar ook Angelsaksische religieuze gewaden worden bewaard in de crypte. Deze zeer kostbare stukken komen volgens de legende uit de nalatenschap van de heiligen Harlindis en Relindis van Aldeneik, en bevinden zich sinds 1571 in Maaseik. De mooi versierde casula en velamen (8e - 9e eeuw), uit verschillende soorten luxestoffen, kan men omschrijven als een soort lappendeken van vroegmiddeleeuwse stoffen, gecombineerd met stoffen uit het 13e- 14e-eeuws Venetië. Zij zijn één van de vroegste textielvoorbeelden uit de vroege middeleeuwen die bewaard zijn gebleven in Vlaanderen, en bij uitbreiding in West-Europa en vandaar door de Vlaamse overheid erkend als topstuk. En zo is Maaseik nu in het bezit van drie Vlaamse topstukken.

Zelfs de BBC kwam ter plaatse om de gewaden te filmen voor een reportage van het Victoria & Albert Museum in Londen. Ook diverse onderzoekers zijn verwonderd over de fijnheid en uniciteit van deze stukken.

Heb jij deze topstukken nog niet gezien ? Zeker doen !
Waar ?:
- kerkschatten Sint-Catharinakerk, kerkplein te Maaseik – di t.e.m zo 13u-16u - combiticket Musea Maaseik, Markt 45 - 6€
- St-Lambertuskerk, Langerenstraat Neeroeteren – alle dagen - Gratis

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Lambertuskerk
Langerenstraat
3680 Neeroeteren (Maaseik)
Prijs
Basistarief: 0,00 €; volwassenen: 6,00 €
gratis
Organisatie Musea Maaseik
Links
Trefwoorden erfgoed, religieus erfgoed, beeldhouwkunst