Eeuwenoude TOPSTUKKEN te Neeroeteren ! - St. Lambertuskerk toegankelijk

Waar?

Sint-Lambertuskerk

Langerenstraat
3680 Neeroeteren (Maaseik)

Wanneer?

Altijd mogelijk, kies zelf wanneer

Prijs

Basistarief: Gratis

volwassenen: €6.00

Over deze activiteit

Eeuwenoude TOPSTUKKEN in Neeroeteren en Maaseik te bezichtigen.

U kan ze zelf bewonderen !

De Vlaamse overheid wil met het Topstukkendecreet zeldzame en onmisbare topstukken beschermen. Enkel meesterwerken, die omwille van hun bijzondere archeologische - historische, cultuurhistorische - artistieke of wetenschappelijke betekenis, bewaard dienen te blijven komen in aanmerking voor de Vlaamse Topstukkenlijst.

De Sint-Lambertuskerk te Neeroeteren bezit verschillende houten religieuze beelden, waaronder ook elf Vlaamse topstukken. (Dagelijks individueel te bezichtigen).
Deze beelden zijn Laatmiddeleeuwse houten religieuze beelden (15e-16e-eeuws) uit het Maasland. In al deze werken zijn de kenmerken zichtbaar van de Maaslandse beeldsnijkunst in haar meest productieve periode. Vooral hier in de Sint-Lambertuskerk is een uitzonderlijk beeldenpatrimonium bewaard, zoals diverse heiligenbeelden en de apostelbalk. Het oeuvre beïnhoudt diverse zelfstandig werkende beeldsnijders tussen ca. 1440 en ca. 1540 die behoren tot de Elsloo-groep en van meesters zoals Jan van Steffeswert.

De schat van de Sint-Catharinakerk in Maaseik (tijdelijk niet geopend vanwege coronamaatregelen) is vermaard dankzij de aanwezigheid van het oudste evangelieboek van de Benelux, de Codex Eyckensis (8e eeuw, momenteel digitaal aanwezig), een Vlaams Topstuk. Maar ook Angelsaksische religieuze gewaden worden bewaard in de crypte. Deze zeer kostbare stukken komen volgens de legende uit de nalatenschap van de heiligen Harlindis en Relindis van Aldeneik, en bevinden zich sinds 1571 in Maaseik. De mooi versierde casula en velamen (8e - 9e eeuw), uit verschillende soorten luxestoffen, kan men omschrijven als een soort lappendeken van vroegmiddeleeuwse stoffen, gecombineerd met stoffen uit het 13e- 14e-eeuws Venetië. Zij zijn één van de vroegste textielvoorbeelden uit de vroege middeleeuwen die bewaard zijn gebleven in Vlaanderen, en bij uitbreiding in West-Europa en vandaar door de Vlaamse overheid erkend als topstuk. En zo is Maaseik nu in het bezit van drie Vlaamse topstukken.

Zelfs de BBC kwam ter plaatse om de gewaden te filmen voor een reportage van het Victoria & Albert Museum in Londen. Ook diverse onderzoekers zijn verwonderd over de fijnheid en uniciteit van deze stukken.

Heb jij deze topstukken nog niet gezien ? Zeker doen !
Waar ?:
- kerkschatten Sint-Catharinakerk, kerkplein te Maaseik – di t.e.m zo 13u-16u - combiticket Musea Maaseik, Markt 45 - 6€
- St-Lambertuskerk, Langerenstraat Neeroeteren – alle dagen - Gratis

In de kijker

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 evenementen voor fans van film

Verder lezen 

5 tips voor dit weekend

Verder lezen 

7 vrolijke lentewandelingen

Verder lezen