U bent hier:

EEN LEVEN IN MODE. Vrouwenkleding 1750-1950. Uit de collectie Jacoba de Jonge

Tentoonstelling Mode

Deze tentoonstelling gaat dieper in op de invloed van de mode op het dagelijkse leven van vrouwen uit de middenklasse in West-Europa tussen 1750 en 1950. Aan de hand van historische japonnen en accessoires uit de omvangrijke historische kledingcollectie van de Nederlandse verzamelaarster Jacoba de Jonge wordt een beeld geschetst van de relatie tussen mode-ideaal en werkelijk gedragen kleding.
Doorgaans gaat de meeste aandacht uit naar high fashion, terwijl dit slechts door enkelingen kon worden gedragen en op welbepaalde ogenblikken. Exclusieve modetrends werden in de mate van het mogelijke overgenomen door vrouwen uit de middenklasse en in mindere mate door volksvrouwen. Deze tentoonstelling schetst een beeld van de relatie tussen mode-ideaal en werkelijk gedragen kleding, waarbij wordt ingegaan op de tijdloze betrachting om in de kledij, los van de functie, te streven naar een modieus uiterlijk. Er wordt ook stilgestaan bij de constructie van zulke modieuze kleding, en de consequenties hiervan op houding en gedrag, en verder bij het vermaken of aanpassen van kleding aan nieuwe trends.
De sterke opkomst van de burgerij in de 19de eeuw opende voor die maatschappelijke groep nieuwe mogelijkheden en toegang tot ander tijdverdrijf die consumptie en modieus gedrag stimuleerden. Reizen, sporten, wandelen en winkelen vroegen specifieke kledij. Door het aanbieden van confectiekleding en accessoires speelden de nieuwe grootwarenhuizen hier handig op in. Het meedoen met de mode die steeds sneller veranderde, werd alsmaar dwingender voor een groeiende groep consumenten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar ModeMuseum Provincie Antwerpen - MoMu
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 21 maart 2012 tot 12 augustus 2012
Prijs
€ 6,00 (reductie) € 1,00 (-26 jaar) gratis (-12 jaar)
€ 8,0
Organisatie ModeMuseum Provincie Antwerpen - MoMu
Contact info@momu.be
+32 3 470 27 70, +32 3 470 27 74, +32 3 470 27 78
Links
Trefwoorden Erfgoeddag