U bent hier:

Een droom van een stad

Festival Literatuur

Slotevenement van het vertelproject "Een DROOM van een STAD" van De Verhalenwerf interculturele vzw. 

ANTWERPEN is een DROOM van een STAD. Fier op zijn wereldhaven, op zijn diamanten, op Peter Paul Rubens, Fred Bervoets en Jan Fabre, op Christoffel Plantijn, op Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Willem Elsschot, Maurice Gilliams, Hugues C. Pernath, Herman de Coninck, Tom Lanoye, Bart Moeyaert en Seckou Ouologuem, op Julien en Matthias Schoenaerts, op Tone Brulin en Mokhallad Rasem, op Nicole Van Goethem en Robbe De Hert, op Jeanne Brabants en Sidi Larbi Cherkaoui, op Suske en Wiske, op zijn burgers uit 178 verschillende culturen en moedertalen van herkomst. 


Alle verhalen en gedichten van “Een DROOM van een STAD” komen van oude en nieuwe en van jonge en oude Antwerpenaren. Ze gaan over ’t Stad en met onze eeuwenoude en wereldberoemde traditie van interculturele uitwisseling zitten ze vol sporen die hier langs the river Scheldt aanspoelden uit andere steden wereldwijd. 


PROGRAMMA:


Tentoonstelling “Een DROOM van een STAD” van 7- 27 september 2020 

Los SUENOS de MARIA - De DROMEN van MARIA" is een migratieverhaal. Het begint als een illusie, maar onderweg en onder de last van de administratieve rompslomp gaan de dromen van Maria er steeds anders uitzien. Bij elke stap onderweg schudt ze een laag bureaucratie van zich af. Wat wil dat zeggen, als je daar zo naakt staat? Dat je je illusies kwijt bent, of dat je herboren wordt? Iedere kijker mag er het zijne van denken. 


BLD & TXT: Alex Cordova en Maria Peredo Guzman 


“Een DROOM van een DORP in de STAD” 

Enkele van de vele mensen die Sint-Andries, de Parochie van Miserie, dagelijks maken tot wat ze is: een superdiverse DROOM van een DORP in de STAD. Hier zie je hen naar de toekomst kijken. 


BLD: Alex Cordova 

TXT: Walter Yaw Van Looveren 


“ANTWERPEN en de WERELD in WOORD en BEELD” 

Verhalenposters met beelden en teksten over ’t Stad en zijn eeuwenoude en wereldberoemde traditie van interculturele uitwisseling, vol sporen die hier langs the river Scheldt aanspoelden uit andere steden wereldwijd. 


BLD & TXT: Comité Sint-Andrieskwartier Herleeft, Junior Barrios, Amina Belôrf, Raphaël Beuchot, Tone Brulin, Alex Cordova, Willem Elsschot, Jan Fabre, Rodaan Al Galidi, Joris Gerits, Maurice Gilliams, Ivar Griot, Maarten Inghels, Laura Janssens, Laïla Koubaa, Sotigui Kouyaté, Ludwig Lemaire, Dick Matena, Tourist Le MC, Okorodus, Seckou Ouologuem, Hugues C. Pernath, Mokhallad Rasem, Anne Marie Van Broeck, Wannes Van de Velde, Stefan Vanfleteren, Jan Vanriet, Johan Van Steen, Agnès Varda, Rudi Vranckx, Stijn Vranken, Kristin Verellen, ZAK e.a. 


Vertelvoorstelling "ATLAS - ANTWERPEN (retour)" 

zaterdag 26 september - 15 uur - GRATIS, verplicht reserveren

Amina Belôrf stelt zich vragen over haar plaats in de wereld aan de hand van een poëtische vertelling over de levenswandel van haar vader. Mohamed Belôrf groeide op in het Atlasgebergte in Zuid-Marokko, en kwam midden de jaren 60 na vele omzwermingen als gastarbeider in België. Hij vond een ‘tussenstophuis’ op het Kiel in Antwerpen. Nu de Antwerpse straten zijn passen moeten missen brengt zijn dochter Amina deze poëtische weergave van hun beider omzwermingen, zoektochten en vragen. Tekenaar Ludwig Lemaire en ud-speler Ernest Vanrintel begeleiden haar live met beeld en muziek. 


"WERELDSE GEDICHTEN in de STAD" 

zaterdag 26 september - 20 uur - GRATIS, reserveren verplicht!

Seckou Ouologuem is in 2020 en 2021 de tiende Antwerpse stadsdichter, de eerste slampoet en de eerste coloured poet in de rij. ’t Stad koos hem “vanwege zijn slimme slampoëzie met aandacht voor stedelijkheid”. Seckou is de ideale gastheer om ons intercultureel vertelweekend te openen met een programma vol wereldstadsgedichten. 


Vertelmoment "ANTWERPEN is een EILAND" 

De vertellers van De Verhalenwerf brengen interculturele uitwisselingsverhalen van de oerknal / de schepping (schrappen waar u het minst in gelooft) tot vandaag: 

- waar ligt de wieg van de beschaving? 

- waren de ontwikkeling van taal en het vermogen om te liegen bepalende factoren om de mens te laten evolueren tot het heersende ras op aarde? 

- was een grotere herseninhoud de echte reden voor het blanke ras om de first people en andere aboriginals uit te roeien of op zijn minst te koloniseren? 

- waar komen de Arabische cijfers vandaan? 

- is migratie een menselijk verschijnsel of een samenlevingsontwrichtend probleem? 

- is een intercultureel samengestelde bevolking een verarming of een verrijking voor de samenleving? 

- is Antwerpen een wereldstad of een eiland op Antarctica? 


Vertelmoment "SLEUTELVERHALEN" 

De vertellers van De Verhalenwerf brengen sleutelverhalen, d.w.z. Basisverhalen uit hun vele culturen van herkomst, in het Nederlands, de taal van hun land van aankomst, met flarden muziek van hun moedertalen. Tussen hun wereldverhalen door vertellen zij heel waarschijnlijk ook een paar meertalige werelddialogen. 


"DELIVERY THEATRE" - een Toneelhuisproductie

zondag 27 september - om 13.30 en 16 uur - GRATIS, verplicht reserveren

Theater op zijn puurst. Eeuwenoude vertelkunst in een hoogst originele en hedendaagse vorm. Een persoonlijk verhaal aan huis bezorgd en oog in oog verteld door een rasverteller zonder een woord teveel. Directe live uitwisseling tussen maker en publiek, in een verrassende en unieke mix van de verwondering, inleving en magie bij een klassieke theatervoorstelling met de ervaring van een vriend die bij je thuis langskomt voor een goed gesprek. 

De theatermaker, in dit geval een huisregisseur van Vlaanderens grootste en sterkste stadstheater, een migrant en politiek vluchteling die 9 jaar geleden zijn land in oorlog verliet om zichzelf in ons eerste wereldlandje en in de wereldhoofdstad van de verzuring opnieuw uit te vinden, verlaat zijn schouwburg om toneel aan huis te bezorgen, zoals wij gewend zijn dat te doen met pizza of sushi. Tegelijk brengt hij in deze home delivery voorstelling zijn schouwburg ook heel letterlijk mee naar zijn publiek waar hij zijn verhaal op verzoek komt vertellen in de huiskamer, keuken, slaapkamer, zolder of tuin. 

Op ons intercultureel vertelweekend brengt Mokhallad Rasem, verhalenleverancier van De Verhalenwerf, zijn Delivery Theatre uitzonderlijk twee keer op een ongebruikelijk adres: op het podium van een theaterzaal. 


Kick-off INTERCULTUREEL CHARTER

 


Doorlopend : DO IT YOURSELF

- VRIJ VERTELPODIUM 

- RUIL-TROC-SWAP VERTELHOEK 

- WERELDSPROOKJES 

- De VERHALENBAKFIETS 

- INTERCULTURELE KORTFILMS 

- MEERVOUDIG IDENTITEITSLOKET 

- AMNESTY INTERNATIONAL SCHRIJFMARATHON 

- STOP BOMBING CIVILIANS 

Info

Links
Waar coStA
Sint-Andriesplaats 24
2000 Antwerpen
Wanneer

tot

Prijs gratis
Organisatie coStA Antwerpen

Taaliconen

Je begrijpt veel Nederlands en spreek het goed. Meer info
Trefwoorden verhalenwerf, literatuur, sprookjes, vertelmoment, film, expo, festival, coStA, a-kaart, vier taaliconen

De museumpas, iets voor jou?

Met een museumpas bezoek je meer dan 150 Belgische musea zo vaak je wil.

Koop een museumpas