U bent hier:

Ecopolis 2018 - Just Transition

+1 punt

Het kan lukken: de omslag maken naar een samenleving die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen ontplooiingskansen biedt. Maar eenvoudig is het niet. Hoe kunnen we een rechtvaardige transitie realiseren in de huidige context van toenemende polarisatie en ongelijkheid? Kunnen we de sociale rechtvaardigheid versterken terwijl we werk maken van ecologische duurzaamheid?
Dat is de uitdaging waar een rechtvaardige transitie – Just Transition – voor staat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in een superdiverse samenleving gelijke toegang heeft tot een waardige job, betaalbare en duurzame huisvesting, voedsel en energie?
 • Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze vierde editie brengt opnieuw stemmen bijeen uit academische en artistieke wereld, middenveld en bedrijfsleven. Met aandacht voor verhalen uit de praktijk, de kunsten én academisch onderzoek, wil Ecopolis verbinden over al deze sectoren heen, vanuit gelijkwaardigheid en via open dialoog.
 
PROGRAMMA 
11:00LECTURE PERFORMANCE | Monoloog voor een consumentParallel aan de lopende klimaatzaak die de Nederlandse ngo Milieudefensie onlangs tegen Shell aanspande, ontwikkelen Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een serie pre-enactments waarin prangende kwesties en ethische dilemma’s aan de orde komen. Want wie is er nu eigenlijk precies verantwoordelijk voor klimaatverandering. Is dat Shell? Of hun consumenten?
DEBAT | Op dieet in de snoepwinkelHoe ecologisch verantwoord leven in onze consumptiemaatschappij?Met milieudeskundige Laurien Spruyt, theatermaker Anouk Nuyens en auteur Jeroen Theunissen.
12:15DEBAT | Van mei ’68 tot nuVijftig jaar burgers in actie.Met auteur en columniste Yasmien Naciri, onderzoeker Samuel Cogolati en journalist Paul Goossens.
13:30DEBAT | Ras, klasse of planeet?Over de samenhang tussen identiteit, ongelijkheid en ecologieMet juriste en auteur Rachida Lamrabet en migratie-expert Leo Lucassen.
15:00DEBAT | Just Transition.Vinden econome, vakbondsvrouw en industrieel common ground?Met econome en auteur (The Doughnut Economy) Kate Raworth, Alison Tate (Internationaal Vakverbond) en Thomas Leysen, voorzitter van Umicore & KBC.
16:00BOEKPRESENTATIE | Grand Tour 2020Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Imagine 2020 – een Europees project over kunst en ecologie, waarvan het Kaaitheater projectleider is – ging Pieter Van Bogaert op een Grand Tour. Hij ontmoette tien kunstenaars in de steden waar ze wonen of werken: dit boek biedt een inkijk in hun gesprekken, over kunst en ecologisch engagement. Guy Gypens (Kaaitheater) gaat er over in gesprek met auteur Pieter Van Bogaert.
16:30DEBAT | De klimaattop in PolenTwee weken na Ecopolis vindt de klimaattop COP24 plaats in Polen. Pakt deze top de uitdagingen aan?Met klimaatexpert Jean-Pascal Van Ypersele, activiste Catalina Caro (CENSAT, Friends of the Earth Colombia), Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels) en public interest lobbyist Alberto Alemanno.

Info

Waar Kaaitheater
Sainctelettesquare 20
1000 Brussel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 25 november 2018
Prijs
Normaal

€ 10,0

Kansentarief voor Paspartoe Brussel: € 2,0

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Kaaitheater
Contact info@kaaitheater.be
02-201.59.59
Links
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS