21 april

Ecologisch radicalisme in de middeleeuwse islam

Waar?

Thuis

In mijn kot
9000 Gent

Wanneer?

Prijs

Basistarief: €5.00

Reductieprijs - 3.00: €3.00

Kansentarief met UiTPAS: €1.00

Over deze activiteit

De filosoof ibn Tufayl verdedigde in z’n eigen teksten een radicale ecologische visie. Hij stelt als ideaal om zoveel als mogelijk niet in de natuur in te grijpen, en gaat daarin ongewoon ver. We verkennen de reikwijdte, achtergronden en invloed van zijn standpunt. Hoe kwam dit ecologisch radicalisme in de islam terecht? En wat bracht het daar teweeg? Kan deze radicale kijk uit het twaalfde-eeuwse Marrakesh en Córdoba van betekenis zijn voor de huidige islam en z’n visie op klimaatverandering en omgang met milieuproblemen? En ruimer, kan de praxis die ibn Tufayl verdedigt onze omgang met de natuur opnieuw in een juistere koers brengen?
De filosoof ibn Tufayl (Abubacer) is gekend doordat hij ibn Ruchd (Averroës) introduceerde bij de kalief van de Almohadendynastie, die in de 11e en 12e eeuw regeerde over het islamrijk in Noord-Afrika en Al-Andalus. Zo hebben we aan Tufayl indirect de Aristoteles-commentaren te danken die Averroës schreef op vraag van de kalief, en die een aardverschuiving teweegbrachten in de filosofiegeschiedenis.

In samenwerking met Bibliotheek De Krook, deBuren, KASK - School of Arts/HOGent, Masereelfonds, Plus, Stad Gent, Universiteit Gent - Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap, VOEM vzw

Begeleiders: Nora Mahammed, Wim de Temmerman

In de kijker

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

Vuurdoop Festival: zes muziektalenten voor 2021

Verder lezen 

5 tips voor dit weekend

Verder lezen 

5 evenementen voor fans van film

Verder lezen 

7 vrolijke lentewandelingen

Verder lezen