Dorpen bij buren
23 juni

Dorpen bij buren

Waar?

Bakkerijmuseum

Albert I-laan 2
8630 Veurne

Wanneer?

Prijs

Basistarief: €10.00

Kansentarief met UiTPAS Westhoek: €2.00

Kansentarief met UiTPAS Oostende: €2.00

Kansentarief met UiTPAS Zuidwest: €2.00

Over deze activiteit

In de Frans-Vlaamse regio verdwijnen steeds meer publieke en commerciële diensten en voorzieningen voor de inwoner. Wonen in dit landelijk gebied wordt hierdoor niet alleen moeilijker maar ook de sociale cohesie van de dorpen in de grensregio dreigt verloren te gaan. Hier en daar echter zie je inwoners zelf het heft in handen nemen en initiatieven opzetten die niet enkel gericht zijn op dienstverlening maar er ook voor zorgen dat mensen elkaar opnieuw kunnen ontmoeten. In de loop van 2021 trekken we er twee keer op uit, samen met onze Franse buren. Afwisselend vertoeven we op Franse bodem en in de Westhoek en ontdekken zo enkele burgerinitiatieven waarbij mensen zich engageren in de eigen streekontwikkeling. 
Tijdens vorige ontdekkingsdagen, bezochten we Initiatives Rurales in Hondschoote en het Dorpspunt in Beveren a/d IJzer, twee lokale initiatieven, van en voor mensen ter plaatse, ter bevordering van de dienstverlening en verbondenheid in landelijke dorpen in de Franse en Vlaamse Westhoek. Op dag twee ontdekten we aan de hand van beelden van vroeger en nu hoe onze leefomgeving doorheen de tijd verandert. In Wormhout en op de Rodeberg leerden we kijken naar het landschap en droegen we ons steentje bij aan de beeldbanken van het Centre Iconographique en Westhoek Verbeeldt. Op dag drie bekeken we of en hoe de publieke ruimte invloed heeft op een dorpsgemeenschap en op welke manier inwoners kunnen betrokken worden bij de (her)inrichting van de publieke ruimte, in het stadje Bollezeele in de Franse Westhoek, bij de transformatie van het dorpscentrum van Lo-Reninge, en bij de parkbegraafplaats van Vleteren.
Op deze vierde ontdekkingsdag gooien we het weer over een andere boeg en we zoeken de verwevenheid van landbouw, natuur en bos op. Hierbij focussen we op de relatie tussen mens en natuur en de prioritaire rol die voedsel hierin speelt. De dag gaat van start in het Franse dorpje Pitgam, waar we de bioboerderij van Pierre Campion bezoeken. Daar worden oude graangewassen, biobonen, kikkererwten gekweekt, in een landschap van middelgrote velden die wij niet meer gewoon zijn te zien. We bezoeken ook het Biotuinbouwbedrijf AMAP (Associations Pour le Maintien d'une Agriculture Paysanne). Het is een associatie van verenigingen, die zorgen voor een lokaal partnership tussen consumenten en lokale boerderijen. Daaruit volgt een duurzame landbouw, met respect voor de natuur en waarbij nabijheid centraal staat. Het AMAP concept bestaat reeds 10 jaar maar blijft heel interessant en zeker in de hedendaagse context van corona, waarbij lokaal consumeren en en dus ook lokale handel en diensten een deel van de oplossing voor de pandemie zijn. 
Na de middag trekken we naar Houthulst, waar we in het voedselbos 'De Woudezel' van Diderik Clarebout permacultuur ontdekken: een voedselbos dat zichzelf in stand houdt, rekening houdend met het ecosysteem van de streek. Op deze manier kan er op een ecologisch, duurzame en economisch stabiele manier aan voedselvoorziening worden gedaan. Rondom zijn erf heeft Diderik Clarebout een ‘voedselbos’ aangelegd, als antwoord op zijn zoektocht om dichter bij de natuur te staan en zelfvoorzienend te leven.

Activity Members: Mr/Mevr Begeleider van de organisatie

In de kijker

Ga op schattenjacht met je peuter of kleuter

Verder lezen 

De 8 blotevoetenpaden in Vlaanderen

Verder lezen 

De leukste openluchtzwembaden

Verder lezen 

12 zoektochten voor volwassenen

Verder lezen 

8 gezellige openluchtcinema's

Verder lezen 

8 schattenjachten in verrassende musea

Verder lezen 

De leukste schattenjachten bij mooi weer

Verder lezen 

7 familievoorstellingen die je deze zomer niet mag missen

Verder lezen 

6 zomerse familiefestivals om naar uit te kijken

Verder lezen 

6 nieuwe schattenjachten

Verder lezen 

9x avontuurlijk overnachten met kinderen

Verder lezen 

7 gezellige festivals om deze zomer van te genieten

Verder lezen 

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Verder lezen 

6 x theater in openlucht

Verder lezen 

7x met je hoofd in de wolken

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

Bewonder de beroepen van vroeger

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

10 x kunst in openlucht voor kinderen

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

6x toegankelijk wandelen in het groen

Verder lezen 

6x concerten om de zomer te vieren

Verder lezen 

7 expo's voor fans van fotografie

Verder lezen 

Beleef de evolutie van de Belgische designcultuur

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7 musea over harde werkers

Verder lezen 

7x fietsen langs kunst en architectuur

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen 

7 musea met een terras

Verder lezen