U bent hier:

Domheid, dood en extase

Lezing of congres Politiek en maatschappij

Hoe Erasmus, Bosch en Bruegel de domheid en de extase in beeld brengen.

De wijsheid van deze wereld is dwaasheid voor God, zegt de Bijbel (1 Korinthiërs 3,19). Maar kan de mens uit zijn wijsheid stappen om hier de domheid van te bepalen zonder gek te worden? Dit inzicht is volgens Erasmus alleen weggelegd voor zotten in Christus, mystici die in extase buiten zichzelf treden.

 

Tijdens de lezing zal de auteur dieper ingaan op de logica van de domheid en de feestelijke manieren waarop Erasmus, Bosch en Bruegel de domheid – en de extase - in beeld brengen.

 

Matthijs Van Boxsel, die van het bestuderen van domheid zijn levenswerk maakt, voert je op flamboyante wijze binnen in de wereld van de stupiditeit. In zijn driedelige Encyclopedie van de Domheid, een hilarisch wetenschappelijk tractaat, weet hij de domheid op feestelijke wijze te ontleden.

 

Matthijs van Boxsel is Régent du Collège de ‘Pataphysique en auteur. Zijn De Encyclopedie van de Domheid is inmiddels in zestien landen vertaald. In 2016 verscheen De draagbare Encyclopedie van de Domheid (Em. Querido uitgevers, AMsterdam), in 2017 Domheid als methode (Academia Press, Gent). Het wachten is op de grote Topografie van de Domheid, waarin alle spreekwoordelijk domme steden en provincies zijn opgenomen.

Info

Waar Westrand
Kamerijklaan 46
1700 Dilbeek

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 17 maart 2019
Reservaties Inschrijven
Organisatie Westrand
Contact info@westrand.be
Trefwoorden UiTinMijnRegio, HomeDilbeek, Bruegel2019, DeblikvanBruegel