U bent hier:

Departures

+1 punt

Tentoonstelling Geschiedenis

Sterven, rouwen en afscheid nemen van dierbaren in heel intieme, dan wel catastrofale omstandigheden en hoe dat in woord, beeld en muziek artistiek wordt vormgegeven, staan vanaf 3 juli 2015 centraal in het Gravensteen. Enkele kunstenaars: Dirk Brossé, Sarah Vanagt, Désirée Dolron, Oscar Munoz, Jacques Callot, Käthe Kollwitz, Joke van Leeuwen en Griet Op de Beeck
Enkele kunstenaars:
Dirk Brossé (1960) is in de eerste plaats componist. Hij schreef liederen, kamermuziek en symfonische werken die worden uitgevoerd en opgenomen in meer dan 40 landen. Speciaal voor de tentoonstelling componeerde hij ‘...each man in his night, moves towards his light...’.
Sarah Vanagt (1976) maakt documentaires, video-installaties en foto's, waarin ze haar interesse voor geschiedenis combineert met die voor (het ontstaan van) cinema.
Ash Tree, de video-installatie in de tentoonstelling, is gefilmd op de St. Pancras Old Churchard, naast het St. Pancras Station in Londen..
Mary Shelley (1797-1851), de auteur van Frankenstein, was vaak te vinden op deze begraafplaats. Haar moeder, de feministische Mary Wollstonecraft, stierf in het kraambed en werd hier begraven.Samen met haar vader, bezocht Mary als kind regelmatig het graf van haar moeder. Het verhaal gaatdat de kleine Mary, die nooit naar school ging, het alfabet op dit kerkhof leerde door de inscripties op de graven te lezen.
Teresa Margolles (1963) is een Mexicaanse kunstenares die met sculpturale installaties en;performance de fysieke werkelijkheid en materialiteit van de dood op de voorgrond brengt.
Désirée Dolron (1963) is als Nederlands fotografe vooral bekend door haar reisreportages. Daarnaast
maakt ze ook series met geënsceneerde foto’s. In Xteriors bootst ze met haar foto's bekende
schilderstijlen en schilderijen na. Door digitale aanpassingen worden de foto’s zo dicht mogelijk bij de veelal mysterieuze uitstraling van de schilderijen gebracht.
Oscar Munoz (1951) verkent in zijn werk de relatie tussen beeld en geheugen. In zijn werk vervagen; de grenzen tussen fotografie, grafiek, tekeningen, installaties, video en beeldhouwkunst.
Jacques Callot (1592 - 1635) was een Franse kunstschilder, tekenaar en graveur. Hij inspireerde zowel Georges de La Tour als de jonge Rembrandt.
Joke van Leeuwen (1952), Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en cabaretière. Speciaal voor de tentoonstelling bewerkte zij een fragment uit het haar boek ‘Het Feest van het begin’ dat in de tentoonstelling is te horen.
Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Voor de Verhalen voor het sterven gaan, een boek dat Marc Cosyns in 2014 samenstelde met verhalen over de dood en sterven, schreef ze Woorden en waarvoor ze dienen. Dit verhaal las ze speciaal voor deze tentoonstelling in.
Ary Scheffer (1795 - 1858) was een Nederlands-Frans romantisch kunstschilder. Vanaf 1830 veranderen de hoofdthema's van zijn schilderijen van portretten en interieurs naar Bijbelse en literaire voorstellingen.
Sterven, rouwen en afscheid nemen van dierbaren in heel intieme, dan wel catastrofale omstandigheden en hoe dat in woord, beeld en muziek artistiek wordt vormgegeven, staan vanaf 3 juli 2015 centraal in het Gravensteen. Het is een zachtzinnige confrontatie met de dood in een van geweld en geschiedenis doordrongen gebouw.

Als er één huis het theater van de geschiedenis opvoert, dan is het wel het Gentse Gravensteen. De plek appelleert zowel aan de rede als aan de emotie en prikkelt ook vandaag nog ieders verbeelding. In dit duistere geheugenpaleis houdt de dood zich onmiskenbaar schuil. Heel wat gevangenen hebben er bange uren doorstaan, piekerend over hun vaak wrede lot. Een uitgelezen locatie om te reflecteren over de dood, over sterven, afscheid nemen en rouwen.

Van 3 juli 2015 tot 4 oktober 2015 is in het Gravensteen ‘Departures’ te zien, een tentoonstelling van Historische Huizen Gent in samenwerking met Marc Cosyns en Gita Deneckere, beiden verbonden aan de UGent. Vanuit hun professionele achtergrond, Marc Cosyns is huisarts, gespecialiseerd in stervensbegeleiding en Gita Deneckere is historica aan de UGent, en hun liefde voor kunst gaan ze samen met de historici van Historische Huizen Gent dieper in op de verschillende manieren waarop men gevoelens die het gevolg zijn van de confrontatie met dood en verlies kan uiten.

In onze tijd is het verwerken van rouw en verlies een uniek individueel gebeuren. Niemand rouwt op dezelfde wijze. Hoe wij omgaan met onze dierbare doden zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven. In tegenstelling tot pakweg vijftig jaar geleden kunnen we ons nu vaak moeilijk verzoenen met het onvermijdelijke. Misschien is doodgaan wel een van de enige overeind gebleven taboes.

Net daarom toont ‘Departures’ hoe mensen door de eeuwen heen gestalte geven aan hun worsteling met het definitieve afscheid. In de soms ijselijk aandoende kasteelzalen staat de thematiek van sterven en rouw, en de mooie en aangrijpende ervaringen die daarvan het gevolg kunnen zijn nu centraal.
‘Departures’ is een zachtzinnige confrontatie met de dood in een van geweld en geschiedenis doordrongen gebouw. Het ongewone parcours over sterven, rouw en afscheid nemen van dierbaren in heel intieme, dan wel catastrofale omstandigheden, toont hoe mensen dat in woord, beeld en muziek artistiek vorm geven of hoe bevreemdende objecten uit het verleden dit uitdrukken. Ook de kleine, soms speelse ingrepen van mede-initiatiefnemer Marc Cosyns verwijzen naar het onvermijdelijke afscheid van onze dierbare doden.
De bezoeker waart er rond in een wereld die meer vragen dan antwoorden oproept en gaat de confrontatie aan met gevoelensregionen die best wat reflectie kunnen verdragen. Een ongewoon parcours met verrassende objecten, van bevreemdende Victoriaanse post mortem fotografie tot pakkende actuele kunst, van het teder preparaat van een kinderarmpje tot muziek die je terugbrengt tot de essentie.

Praktisch
Waar: Gravensteen, Sint-Veerleplein 9, 9000 Gent
Wanneer: van 3 juli tot en met 4 oktober 2015, van maandag tot en met zondag van 10 tot 18 uur
Expo in 5 talen opgesteld: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans
Prijs: toegangsticket Gravensteen

Individueel tarief: 10 euro
reductietarief 1 (senioren, groepen en houders lerarenkaart): 7,5 euro
reductietarief 2 (jongeren 19 – 26 jaar): 6 euro
reductietarief 3 (steunpunt Vakantieparticipatie en houders vrijetijdspas): 2 euro
Gratis: inwoners van Gent, begeleiders van personen met een beperking en van schoolgroepen, personen tot en met 18 jaar, journalisten op vertoon van hun perskaart, leden van de International Council of Museums (ICOM) en gidsen die houder zijn van een gidsenkaart uitgereikt door Toerisme Vlaanderen.

Informatie
Historische Huizen Gent, Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent,
tel. 09 243 97 30, e-mail Historischehuizen@gent.be, websites www.gravensteengent.be of www.historischehuizengent.be
Facebook https://www.facebook.com/#!/historischehuizengent

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Gravensteen
Sint-Veerleplein 11
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 3 juli 2015 tot 4 oktober 2015
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
individueel tarief: 10 euro / reductietarief 1: 7,5 euro / reductietarief 2: 6 euro / reductietarief 3: 2 euro / gratis: inwoners van Gent, begeleiders van personen met een beperking en van schoolgroepenpersonen tot en met 18 jaar, journalisten op vertoon van perskaart, leden van de International Council of Museums (ICOM), gidsen die houder zijn van een gidsenkaart uitgereikt door Toerisme Vlaanderen

€ 10,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 2,0

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Historische Huizen Gent
Contact historischehuizen@gent.be
+32 9 2439730
Trefwoorden wijk__binnenstad

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS