U bent hier:

Degumming van organza zijde, shibori, kleuren

Cursus of workshop Decoratieve kunst Creativiteit

Gaan we organza ontgommen via shiboritechnieken, dan krijg je een spel van zachtheid en stijfheid binnen de stof. Shibori is een Japanse term voor een veelheid aan afbind- en innaaitechnieken.
Kleuren van deze stof geeft mooie contrasten.
Degumming van organza zijde! Zijdevezels die net uit de cocon komen, bevatten o.a. “sericine”. Dit zorgt ervoor dat de zijde stijf en mat blijft. Sericine blijft op de vezels zitten bij het weven van de zijde; tijdens de laatste productiefase wordt de sericine verwijderd en krijg je de zachte zijden stoffen zoals wij die kennen.
Enkel bij zijden organza wordt de sericine dus niet verwijderd. Zijden organza is stijver en transparanter dan andere zijde. Gaan we organza ontgommen via Shiboritechnieken, dan krijg je een spel van zachtheid en stijfheid binnen de stof.
Kleuren van deze stof geeft mooie contrasten.
Shibori is een Japanse term voor een veelheid aan afbind- en innaaitechnieken. Deze technieken worden ook in andere delen van de wereld gebruikt; een meer gekende term is “Tie-dye” maar dat dekt maar een deel van de lading.
In combinatie met kleur kun je prachtige, unieke stoffen ontwerpen.
Tijdens deze workshop gaan we ons specifiek bezighouden met het ontgommen van de zijden organza enerzijds en het inbinden en kleuren van de stof anderzijds.
We kunnen uitsluitend werken met 100% zijden organza! Heb je niet de kans om deze mee te brengen, geef dan tijdig een seintje aan de docente zodat zij een minimum aan zijden organza voorziet. Betaling gebeurt op moment van de workshop.
Je krijgt achtergrondinformatie en maakt kennis met de mogelijkheden van deze techniek. We werken op proeflappen en/of grotere stukken stoffen – naargelang je voorkeur – en gaan aan de slag tijdens deze inspirerende dag!

Info

Waar Vrije Ateliers Sint-Niklaas
Rode Kruisstraat 25
9100 Sint-Niklaas
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 21 maart 2020
Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: € 20,00
€ 20,0
Organisatie Vrije Ateliers Sint-Niklaas
Links