U bent hier:

De stomme van Portici (The Dumb Girl of Portici)

Lois Weber, Phillips Smalley | 112’ | 1916 | VS | stille film
De stomme van Portici is gebaseerd op een opera, geschreven over de waargebeurde rebellie tegen de adel in Napels. Visser Masaniello snakt naar revolutie. Zijn doofstomme zus Fenella wordt echter verliefd op Alphonso, de zoon van de plaatselijke tirannieke leenheer. Haar hart breekt als ze ontdekt dat hij verloofd is. Alphonso’s vader laat Fenella opsluiten om het toekomstige huwelijk van zijn zoon veilig te stellen.
Het zijn de vrouwen die deze film dragen. Niet enkel omdat de acteerprestaties van ballerina Anna Pavlova als Fenella en Edna Maison als de bedrogen verloofde, met kop en schouder boven de andere uitsteken. Maar zeker ook door regisseuse Lois Weber, een van de belangrijkste namen binnen het stille filmtijdperk, die de revolutiescènes dynamisch in beeld brengt en zo een van de enige vrouwen werd die stille epische films regisseerde.

Als dat nog niet voldoende redenen zijn om de film te komen kijken, is er ook dit: een opvoering van de opera De stomme van Portici in de Brusselse Muntschouwburg op 25 augustus 1830 ontketende de Belgische revolutie! Lees hierover zeker het artikel van Benjamin Van Synghel (https://www.demorgen.be/nieuws/hoe-ontketende-de-stomme-van-portici-ook-alweer-de-belgische-revolutie~b959d08b/).

Acteurs
Anna Pavlova, Rupert Julian, Wadsworth Harris

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar De Cinema
Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 10 oktober 2019
Prijs
Basistarief: 7,00 €; -26 jaar, +60 jaar, werkzoekenden, lerarenkaart Klasse, vrienden M HKA: 5,00 €
€ 7,0
Organisatie De Cinema
Links
Trefwoorden Filmhistories, belgica