U bent hier:

De oorsprong van ideologie en religie

Lezing of congres Geschiedenis

Lezing door Dr. Marc Vermeersch, hij studeerde geschiedenis en doctoreerde bij de professoren Rik Pinxten en Johan Braeckman met het thema :
Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren.
Toegang : leden Vermeylenfonds : 3 euro niet-leden : 5 euro
Organisatie : Vermeylenfonds Waarschoot ism Vermeylenfonds Eeklo.
Wie wil verklaren waarom religie bestaat heeft het niet gemakkelijk.
Uit archeologische vondsten, maar ook uit de exodus van de Homo Sapiens uit Afrika kan men afleiden dat religie minstens 200 000 en mogelijks meer dan 1,4 miljoen jaar bestaat.
In een lang proces ontwikkelde de mens gesproken taal met als gevolg dat hij kennis kon vergaren en overdragen. Deze kennis (over planten, dieren, samenleving….) werd doorgegeven van generatie op generatie en was noodzakelijk om te overleven.
Het eren van de ouders/voorouders was bij aanvang niet veel meer dan het eren van wat men van hen geleerd had, hun kennis die moest doorgegeven worden en de bevestiging dat dit belangrijk was. Men gelooft dat de voorouders een weldoende invloed hebben op het eigen leven. Men vraagt hen (dit is de oorsprong van het gebed) een goede jacht, oogst enz. Men gelooft dat hun zijn, hun aanwezigheid, hun leven of met andere woorden hun geest, hun ziel na hun dood blijft rond zweven, blijft bestaan.
Zo ontstond het eerste bovennatuurlijk begrip, de ziel, gebonden aan een lichaam van een persoon. Geesten en goden zijn een verdere ontwikkeling van het begrip ziel.
info: eliane.bonamie@telenet.be of
sorayagina@hotmail.com

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Cultureel Centrum Waarschoot
Nieuwstraat 8
9920 Lievegem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 21 november 2019
Prijs
Basistarief: 5,00 €; Leden Vermeylenfonds: 3,00 €
€ 5,0
Organisatie Vermeylenfonds
Contact sorayagina@hotmail.com, eliane.bonamie@telenet.be