U bent hier:

De Nacht van Ideeën in MoMu

De revolte van mei ’68 ligt intussen 50 jaar achter ons, maar wat blijft er vandaag nog over van de toekomst zoals men die toen voor ogen had? Kunnen prognoses, dromen, utopieën en hoop onze perceptie op de toekomst verduidelijken?
Vanuit "De verbeelding aan de macht" wil ‘De Nacht van ideeën 2018 - Futurs!’ in kaart brengen wat de macht der verbeelding ons -hier en nu- voor de toekomst kan bieden.

Op donderdag 25 januari gaan denkers, scheppers, artiesten en publiek met elkaar in dialoog om de contouren te schetsen van wat ons te wachten staat. Een avond vol debat die zich tegelijkertijd afspeelt in Brussel, Gent en Antwerpen. Op naar de toekomst met ‘De Nacht der ideeën 2018 - Futurs!’

De gesprekken gaan door in het Frans en Nederlands met simultaanvertaling naar beide talen.

PROGRAMMA
*Onder voorbehoud van wijziging

Een simultane vertaling Frans-Nederlands zal beschikbaar zijn.

18u45-19u00: ontvangst van het publiek

19u00: La place de l'autre . Voordracht van Gérard Wajcman

20u00: Apprendre à se défendre. Voordracht van Elsa Dorlin

20u00: L'histoire à parts égales. Voordracht van Romain Bertrand

20u00: Projectie I'm the Same, I'm the Other. Caroline Strubbe

22u00: Violence de la migration. Gesprek met Caroline Strubbe, Hind Fraihi en Kaat Debo

22u00: Radicalement inclus. Gesprek met Johan Pas, Mashid Mohadjerin en Samira Bendadi

Continu:
Tentoonstelling van Olivier Theyskens - She walks in beauty
Tentoonstelling van Samira Bendadi en Mashid Mohadjerin
Installatie van tribale kledij van de studenten van het Modedepartement van de Academie van Antwerpen'La Nuit des Idées’ is een initiatief van France Belgique CultureSPREKERS
Gérard Wajcman (FR)

Gerard Wajcman is psychoanalyticus. Hij is directeur van het Centre d’études d’histoire et de théorie du regard aan de Université Paris-VIII. Hij was curator van talrijke tentoonstellingen in o.m. La Maison Rouge, het Palais de Tokyo en IMEC. Laatstverschenen werk: L’interdit (Nous, 2016).Elsa Dorlin (FR)

Elsa Dorlin is filosofe. Zij is hoogleraar politieke en sociale filosofie aan de Université Paris-VIII. Ze is een van de eerste Franstalige voorvechtsters van het Black Feminism. Laatstverschenen boek: Se défendre (La Découverte, 2017).Romain Bertrand (FR)

Romain Bertrand is historicus. Hij is onderzoeksdirecteur bij het Parijse instituut voor politieke wetenschappen Sciences Po. Hij doceerde aan de Fundan Universiteit te Sjanghai en aan de New School of Social Research te New York. Laatstverschenen boek: Le long remords de la conquête (Le Seuil, 2016).Caroline Strubbe (BE)

Caroline Strubbe is regisseuse en scenarioschrijfster. Ze maakte tal van kortfilms en langspeelfilms. Ze kreeg onder meer een speciale vermelding van de jury op het Sundance Festival in 1998 en de SACD Script Award op het Filmfestival van Cannes. Haar nieuwste film is I’m the Same, I’m an Other (2013).Kaat Debo (BE)

Kaat Debo is curator. Ze studeerde literatuur en filosofie in Antwerpen en Berlijn. Ze was lange tijd hoofdredactrice van A Magazine. Ze is nu directeur van het Modemuseum in Antwerpen.Hind Fraihi (BE)

Hind Fraihi is journaliste. Ze schreef onder andere voor Het Nieuwsblad, Het Volk en De Morgen. Ze is de auteur van diverse, breed vertaalde onderzoeken over radicaal islamisme. Laatstverschenen boek: De Islam in 500 woorden (LannooCampus, 2015).Johan Pas (BE)

Johan Pas is kunsthistoricus. Hij is directeur van de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Hij was curator van talrijke tentoonstellingen over de Vlaamse avant-garde en het kunstenaarsboek. Laatstverschenen boek: Neonlicht (MER Kunsthalle, 2015).Mashid Mohadjerin (IR)

Mashid Mohadjerin is fotografe. Haar foto’s verschenen in onder meer The New York Times, Le Monde, The Wall Street Journal, The Globe & Mail, La Repubblica. Haar werk is over de hele wereld tentoongesteld. Ze ontving in 2009 de IPA-International Photography Award.Samira Bendadi (BE)

Samira Bendadi is journaliste. Ze werkte voor Radio Vlaanderen International, TV Brussel, de VRT (Radio 1) en schreef voor Knack, MO* of nog De Standaard. Zij is de auteur van Dolle Amina’s (De Bezige Bij, 2015).Olivier Theyskens (BE)

Belgisch ontwerper Olivier Theyskens is voormalig artistiek directeur van Rochas, Nina Ricci en Theorie. Hij ontving de prijs voor Best International Fashion Designer op de 22ste Fashion Group International Night of Stars (2005) en de International Award van de Council of Fashion Designers of America (2006).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar ModeMuseum Antwerpen - MoMu (Tijdelijk gesloten)
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 25 januari 2018 tot 26 januari 2018
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Links