U bent hier:

De Kunst van het Recht. Drie eeuwen gerechtigheid in beeld

Tentoonstelling Decoratieve kunst

in 1494 schilderde Gerard David ‘het Oordeel van Cambyses ‘ op vraag van het Brugse stadsbestuur. Ooit hing dit bijzonder aangrijpende, gruwelijke werk in de rechtszaal van het brugse stadhuis, als voorbeeld van gerechtigheid. nu is het één van de topstukken van het Groeningemuseum.
In de vijftiende eeuw was het gebruikelijk om rechtszalen te versieren met kunstwerken die de schepenen-rechters moesten aansporen om hun beroep gewetensvol uit te voeren. Dikwijls koos men als onderwerp voor het ultieme moment van goddelijk recht: het Laatste Oordeel. Maar ook andere gebeurtenissen uit Bijbelse en profane bronnen vormden het onderwerp van gerechtigheidstaferelen of ‘exempla iustitiae’ (voorbeelden van rechtvaardige rechtspraak). Zo voltooide Gerard David in 1498 op vraag van het Brugse stadsbestuur ‘Het oordeel van Cambyses’. Dit bijzonder gruwelijke werk hing ooit in de rechtszaal van het Brugse stadhuis en is nu één van de topstukken van het Groeningemuseum.
Ook buiten de rechtszaal werden onderwerpen gerelateerd aan gerechtigheid afgebeeld in schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerken en glasramen. In de tentoonstelling ‘De kunst van het recht’ wordt een dertigtal kunstwerken uit de collecties van Musea Brugge aangevuld met een tachtigtal bruiklenen uit binnen-en buitenland. Ze schetsen een fascinerend beeld van de manier waarop gerechtigheid tijdens het ancien régime in de kunst werd verbeeld.


AANSLUITENDE INITIATIEVEN

RONDLEIDINGEN IN DE TENTOONSTELLING
Enkel na reservatie via + 32 (0)50 44 46 46 of toerisme.reserveringen@brugge.be

STADSWANDELING OP HET RECHTE PAD
Kostprijs: € 100 (rondleiding + bezoek aan het Brugse Vrije)
Startplaats: Burg (voor stadhuis)
Duur: ca. 1u30
aantal deelnemers: max. 25
Talen: NL/FR/ENG
Reservatie: + 32 (0)50 44 46 46 of toerisme.reserveringen@brugge.be

In de loop der eeuwen hebben recht en rechtspraak hun sporen nagelaten in het Brugse stadsbeeld. Een gids neemt u mee op wandel langs rechtshistorisch erfgoed in de binnenstad. De wandeling start op de Burg waar zowel burgerlijke, grafelijke als geestelijke besturen zetelden. Beelden van Vrouwe Justitia en gerechtigheidstaferelen sieren er de gevels van officiële gebouwen. De rondleiding komt ook langs plaatsen waar de wet werd afgekondigd, waar juristenbroederschappen hun patroonheiligen vereerden, waar verschrikkelijke terechtstellingen werden voltrokken en langs de vroegere gevangenis. Als afsluiter brengen we in het Landhuis van het Brugse Vrije een bezoek aan de voormalige Schepenkamer. Daar kan u één van de belangrijkste renaissancekunstwerken in Brugge bewonderen: de monumentale pronkschouw naar een ontwerp van Lancelot Blondeel. De albasten fries stelt van één van de populairste gerechtigheidstaferelen voor: het verhaal van de kuise Suzanna.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Groeningemuseum
Dijver 12
8000 Brugge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 28 oktober 2016 tot 5 februari 2017
Prijs
Basisprijs: € 8.00
€ 8,0
Organisatie Musea Brugge
Links
Trefwoorden Recht, juridisch, rechtspraak, gerechtigheidstaferelen