U bent hier:

De historische kerk te Watervliet - bezoek en rondleidingen

Begeleide uitstap of rondleiding Erfgoed

De kerk in brabants-gotische bouwstijl (1ste helft 16de eeuw) bezit een buitengewoon rijk (barok) interieur : een majestueus hoogaltaar,prachtig houtsnijwerk (koorgestoelte,portaal,orgel,preekstoel,communiebank), een collectie schilderijen met als kroonjuweel de monumentale Nood Gods'-triptiek (ca 1520) van de Meester van Frankfurt (met zelfportret !),erkend als Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap.
De gids vertelt je eerst over de stichting van de kerk door Jeronimus Lauwerijn van Brugge, schatbewaarder van de Bourgondische Hertog Filips de Schone - over zijn grootse plannen - over het gebouw in brabants-gotische stijl en de nog aanwezige relicten van de 16de eeuw - de grote intrede van de barok in de 17de eeuw met meesterwerken van houtsnijkunst en beeldhouwkunst - de dialoog met de gotiek - hoe de kerk de Godsdiensttroebelen en de Franse Revolutie nagenoeg ongeschonden overleefde - de dramatische vernielingen tijdens de Bevrijdingsgevechten in september '44. Daarna wordt je rondgeleid in de kerk en blijven we stilstaan bij de vele meesterwerken en de grote namen : Faydherbe , Sauvage , Pulinx , Ledou , De Crayer , Segers , d'Artois , e.a. . Bijzondere aandacht gaat naar de monumentale triptiek 'de Nood Gods' (ca 1520) van de Vlaamse Primitief ,de Meester van Frankfurt (met zelfportret !), een stads- en tijdgenoot van Quinten Metsijs .Deze triptiek - reeds 400 jaar in het bezit van de kerk - werd opgenomen in de lijst van de Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap ( met Watervliet als enige landelijke kerk !) "omwille van de hoge kwaliteit en grote artistieke waarde ... één van de absolute meesterwerken uit deze periode ".Deze kerk kan beschouwd worden als een authentieke museale site van kerkelijk erfgoed en religieuze kunst . Een bezoek meer dan waard.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Wie Erik Versluys
Waar Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk
Stee 1
9988 Watervliet

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Prijs
€ 4,00 p/p voor groepen vanaf 6 personen.Voor een groep van 5 personen of minder en voor individuele bezoekers geldt een forfait van € 20.
€ 4,0
Organisatie vzw De Vrienden van Watervliet
Contact erik.versluys@telenet.be
09.3289232, 0486.252286
Trefwoorden Brabantse gotiek - Vlaamse Primitief - Topstuk - B, Brabantse gotiek - Baroksculpturen - Vlaamse Primi