U bent hier:

De Groote Klassenoorlog 1914 -1918 - lezing Jacques R. Pauwels

Lezing of congres Geschiedenis

De Belgisch-Canadese historicus Jacques R. Pauwels gaat voor duidelijkheid. Het is het handelsmerk van zijn boeken die de voorbije jaren in sneltempo verschenen.
Zijn laatste boek (2014), het massieve 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918' laat er geen twijfel over bestaan : vergeet de democratisch gekleurde drijfveren voor het voeren van deze oorlog en accepteer de klassentegenstelling als inzet van het conflict.
De analyse van Jacques Pauwels is onthutsend. Om een omverwerping van de heersende orde te vermijden, kwamen adel en burgerij terecht bij oorlog. Oorlog moest de revolutie en de democratisering tegenhouden. Oorlog kon ook de economische problemen oplossen die het gevolg waren van de onderlinge concurrentie tussen de grootmachten. Maar het draaide anders uit dan de elite verwacht had. De Groote Oorlog zoals u hem nog nooit bekeken had.

Een andere bestseller van Jacques R. Pauwels is ‘De mythe van de goede oorlog’ (2000 -heruitgave in 2017). Van The Longest Day en A bridge too Far tot Saving Private Ryan en Inglourious Bastards: als we Hollywood mogen geloven, was de Tweede Wereldoorlog een 'goede oorlog' waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om de democratie en de vrijheid in Europa en overal elders in ere te herstellen. Volgens Jacques Pauwels is de waarheid net iets complexer. Amerikaanse bedrijven in nazi-Duitsland zoals GM's Opel en de Fordwerke maakten niet alleen vóór maar ook tijdens de oorlog grote winsten. Tegelijkertijd deden ze ook gouden zaken met Groot-Brittannië.

Jacques R. Pauwels studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Gent en behaalde in Toronto doctoraten in de geschiedenis en in de politieke wetenschappen. Hij doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Nederland en België over de Tweede Wereldoorlog en andere historische onderwerpen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Zelzate
B.J. Chalmetlaan 50
9060 Zelzate

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 8 november 2018
Prijs
Basistarief: 5,00 €
€ 5,0
Trefwoorden grooteoorlog