U bent hier:

De Europese Unie: geploeter van crisis naar crisis

Lezing of congres Samenleving

Lezing door Hendrik Vos
De Eurocrisis, de Oekraïnecrisis, Luxleaks, de terreurdreiging, de vluchtelingencrisis, ...
Telkens opnieuw worden de lidstaten van de Europese Unie met uitdagingen geconfronteerd die ze moeilijk alleen de baas kunnen.
Maar telkens opnieuw blijkt ook hoe moeilijk het is om een gemeenschappelijke Europese aanpak uit te werken.
De voorbije jaren leek Europa zich dan ook van crisis naar crisis te ploeteren. Elegant is dat niet, effectief misschien ook niet. Maar tegelijk valt de Europese Unie ook niet uit elkaar. Integendeel, geleidelijk aan lijkt de Unie meer greep te krijgen op de lidstaten.
In deze lezing bekijkt Hendrik Vos aan de hand van concrete voorbeelden hoe Europa met crisissen omgaat en hoe de leiders zich van top naar top slepen.
Nooit lijkt er echt een doorbraak te komen, maar een ontrafeling van de integratie komt er evenmin. Wat is uiteindelijk de lijm die de lidstaten altijd weer aan de onderhandelingstafel houdt? En waar gaat dit naartoe? En hoe zit het dan met de Britten, die voor Brexit kozen? Welke positie zal het Verenigd Koninkrijk nu innemen in Europa? Er wordt ook teruggeblikt op de Europese verkiezingen van mei 2019 en uiteraard is er ruimte voor vragen, bedenkingen en opmerkingen vanuit het publiek.

Hendrik Vos (Mechelen, 1972) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent.
Sinds 1999 is hij er als professor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen. Hij is gespecialiseerd in de politiek van de Europese Unie.
Hendrik Vos geeft geregeld commentaar in de media over actuele gebeurtenissen in de Europese politiek. Samen met VRT-journalist Rob Heirbaut maakte hij de reeks ‘Het IJzeren Gordijn’, een vijfdelige roadmovie naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur, uitgezonden op Canvas in 2014.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Zaal Ons Middelheem
Bredabaan 423
2930 Brasschaat

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 18 september 2019
Prijs
Basistarief: 14,00 €; DF-leden: 10,00 €; Jonger dan 25 jaar: 6,00 €
€ 14,0
Organisatie Davidsfonds Brasschaat
Contact activiteiten@davidsfondsbrasschaat.be
Links