U bent hier:

De eeuwige bron

Lezing of congres Zingeving, filosofie en religie

"Omdat jij de mens uitbeeldt, niet zoals hij ís, maar zoals hij zou kunnen zijn, ja, zou móeten zijn" zegt de architect Rourke in "Fountainhead" van de schrijfster Ayin Rand. Hij spreekt tegen de verguisde beeldhouwer die hij de opdracht wil geven om een bijzonder beeld te maken voor "de tempel van de menselijke geest" die Rourke zal bouwen.
De idee dat de mens, zoals hij vandaag op deze aarde rondloopt, niet de MENS is, maar in het beste geval een mogelijkheid daartoe, krijgt vorm in heel wat literair en filosofisch werk. We denken hier aan Karlfried von Dürckheim "Transcendentaal ervaren: de noodzaak van volledige menswording", aan Friedrich Nietzsche "Also sprach Zarathustra" en aan Peter Sloterdijk "De verschrikkelijke kinderen van de nieuwe tijd".

Het is duidelijk dat een diep onderbewust ideaalbeeld de oorzaak is van deze inspiratie. Maar hoe komt het dat het altijd weer in een nachtmerrie eindigt als we dit ideaal op grote schaal trachten te verwezenlijken? Met massapsychologie, dwang of andere machtsmiddelen?

Deze voordracht geeft een indringende analyse. Het wordt duidelijk dat er, vanuit het diepste van het hart, een totaal nieuwe bezieling moet wakker worden: een openbaring waarnaar de ganse schepping reikhalzend uitkijkt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Lectorium Rosicrucianum / Gent
Lindenlei 12
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 22 januari 2019
Organisatie Lectorium Rosicrucianum vzw
Links
Trefwoorden Rozenkruis, gnosis, spiritualiteit