Das Lied von der Erde

DAS LIED VON DER ERDE
Mahlers liedcyclus in een arrangement van Reinbert de Leeuw

Het Collectief, kamermuziekensemble
Gregor Mayrhofer, muzikale leiding
Lucile Richardot, mezzosopraan
Yves Saelens, tenor

Gustav Mahler (1860-1911)
Das Lied von der Erde, eine Symphonie für eine Tenor- und eine Alt- (oder Bariton-) Stimme und Orchester (1909) (arr. Reinbert de Leeuw)

Geen enkele componist heeft de wereld zo welbespraakt, zo indringend en zo dikwijls vaarwel gezegd als Gustav Mahler. Steeds weer keert de dood terug in zijn oeuvre: nu eens zacht en geruststellend, dan weer woest en hevig. Das Lied von der Erde, gecomponeerd in een uiterst moeilijke levensperiode, vormt hierop geen uitzondering.

Mahler vertoonde in Das Lied von der Erde oude Chinese natuurlyriek, in een Duitse – bijzonder vrije en geromantiseerde – vertaling van de dichter Hans Bethge. Een plots besef van de eigen vergankelijkheid nodigt in deze teksten uit tot een hedonistisch genieten van de schoonheid van de natuur. In de laatste beweging wordt resignerend afscheid genomen.

De onlangs gestorven componist, dirigent en pianist Reinbert de Leeuw schreef voor het Brusselse ensemble Het Collectief een nieuw arrangement van Mahlers Das Lied von der Erde. Een liedachtige intimiteit kenmerkt zijn versie, de laatste partituur die hij voor zijn dood afwerkte.

coproductie: Klarafestival, BOZAR

gestreamd vanuit / in samenwerking met: de Munt

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Over deze uitzending

Wanneer?

Van April 12, 2021 tot April 25, 2021

Waar kijken?

De live feed voor deze uitzending is niet meer beschikbaar.
U kunt deze uitzending herbekijken via ons herbekijk aanbod.