U bent hier:

Conn3ct – Impact van drukpers en sociale media

Wat hebben tweets van Donald Trump en de boeken van Erasmus met elkaar gemeen?
Gedrukte boeken uit de zestiende eeuw hadden een immense impact op mens en maatschappij, net zoals Twitter, Facebook, Instagram en andere sociale media vandaag.
Sociale media zijn overal en overspoelen ons met updates, snapchats en tweets. Vijf eeuwen geleden schreven Maarten Luther en zijn tegenstanders korte pamfletten die in één dag werden geproduceerd. Ze lieten de persen draaien, ontketenden revoluties en verdeelden de wereld in voor en tegen.
In de interactieve expo Conn3ct tonen multimediale consoles en boeken uit de vroege zestiende eeuw het verband tussen de impact van de sociale media nu en de kracht van de drukpers toen. Ontdek hoe beide media uitgroeien tot massamedia met ongekende mogelijkheden. Leer tweets, boeken en pamfletten kennen als instrumenten van ideeënverspreiding of polemiek.
Ga op verkenning in Conn3ct, activeer de consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Bepaal zelf hoe ver je daarin wil gaan!
Conn3ct, ook met/in je klas!
Provinciale Bibliotheek Limburg ontwikkelde een uitgebreid educatief aanbod bij deze tentoonstelling.
Aan de hand van een inhoudelijk vragenparcours gaan leerlingen op zoek naar een wachtwoord. Ze kraken de code en laten zich verrassen door wat er achter deze code verborgen zit.
Zo beleven ze de expo op een unieke manier en vormen ze zich al doende een goed beeld van de impact van beide media. Mediawijsheid in het kwadraat!
Leerkrachten gaan aan de slag met verschillende kant-en-klare educatieve pakketten www.conn3ct.media/educatie. Elk pakket bestaat uit een volledig uitgewerkt lesscenario, een digitaal bordboek, bronmaterialen en extra materialen die tijdens de les kunnen worden ingezet.

Bezoek de tentoonstelling
Beleef de tentoonstelling op eigen houtje. Activeer met je Conn3ct-kaartje de multimediale consoles en deel je mening en voorkeuren met andere bezoekers. Dit kaartje haal je af aan het onthaal of het informatiepunt bij de tentoonstelling. Onze enthousiaste bibliotheekmedewerkers staan steeds klaar om je te helpen.
Contacteer ons tijdig indien je de expo in groep wil beleven.
011 29 59 00, pbllezingen@limburg.be

Rondleidingen
Wil je je verder verdiepen in de betekenis van de boekdrukkunst en hoe die een vergelijkbare impact had als de sociale media van nu? Ben je benieuwd hoe ze mee aan de oorsprong lag van economische, ideologische en maatschappelijke verandering in de 16de eeuw? Reserveer dan een plekje voor één van onze rondleidingen.
Vrijdag om 17 uur op
• 20 oktober, 10 & 24 november, 1 december 2017
• 12 & 26 januari, 9 & 23 februari, 9 & 23 maart, 20 april 2018
Reserveren kun je zo
• 011 29 59 50
• pbllezingen@limburg.be
• aan het onthaal in de bibliotheek
Vermeld je naam, je lidkaartnummer (als je dat hebt), de datum waarop je wenst deel te nemen en het totaal aantal personen waarmee je komt.
Verzamelen aan het onthaal in de bib. De rondleidingen starten stipt en duren ongeveer een uur.

Conn3ct is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart)
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 14 oktober 2017 tot 29 april 2018
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Provinciale Bibliotheek Limburg
Links
Trefwoorden 'tentoonstelling', sociale media, drukpers, Provinciale Bibliotheek Limburg, Mediawijsheid, klasbezoek, rondleiding, interactief, multimedia