U bent hier:

Cold War

Film Drama

Drie jaar geleden ging Ida met de Oscar voor beste buitenlandse film aan de haal. Wie die film niet gezien heeft: doe jezelf een plezier en ontdek een van de mooiste arthousefilms van 2015. Wie Ida wel gezien heeft, weet dat de Brits-Poolse regisseur Pawel Pawlikowski, de maker van onder meer het vluchtelingendrama Last Resort en het lesbische liefdesverhaal My Summer of Love, geschiedenis tot poëzie verheft. Dat doet hij ook met zijn zesde langspeler Cold War, over een gedoemde liefde in Polen tijdens het Sovjetregime, en dat leverde hem in Cannes de prijs voor beste regisseur op.
De film begint in 1949. De dirigent-pianist Wiktor (Tomasz Kot, een soort Poolse Clive Owen) reist samen met de producer Irena (Agata Kulesza) door landelijk Polen, op zoek naar jong talent voor een traditioneel volksliederen- en dansgezelschap. Als de blonde zangeres Zula (een fantastische Joanna Kulig) auditie komt doen, valt hij als een blok voor haar talent en schoonheid, ook al doet het gerucht de ronde dat ze net is vrijgelaten uit de gevangenis voor de moord op haar vader, en heeft ze net zo weinig ervaring met folk als Britney Spears met bluegrass. Ondanks hun radicaal verschillende achtergrond en politieke overtuiging, is hun verliefdheid niet te stoppen. Maar wanneer het gezelschap ook hymnes van Stalin moet opvoeren, voelt Wiktor zich beknot. Tijdens een bezoek aan Oost-Berlijn beraamt hij een plan om met Zula naar het Westen te vluchten.

Wat volgt is een hartverscheurende en trefzeker geregisseerde liefdesballade, die het noodlottige koppel meermaals van Oost naar West en weer terug zal voeren, en een periode van zo'n twintig jaar overbrugt. Net als in Ida hanteert Pawlikowski het strakke 4/3-beeldformaat, en schildert chef fotografie Lukasz Zal met melancholische zwart-witcomposities die zo mooi zijn dat je ze zou willen inkaderen. Cold War drijft ook op het ritme van een uitmuntende soundtrack, die authentieke Poolse folk afwisselt met jazz, klassiek en rock-'n-roll. Het is bovenal een mooi eerbetoon aan Pawlikowski's eigen ouders, waar de personages naar vernoemd zijn en die eveneens een bewogen liefdesleven achter de rug hebben. "Een jazzy, visueel vernuftig filmpje over onmogelijke liefde in onmogelijke, politiek gechargeerde tijden, dat amper 85 minuten nodig heeft om de gevoelstemperatuur in Cannes aanzienlijk de hoogte in te jagen," schreef Knack Focus.

Cold War is op Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar cc Binder - Kollebloem
Forum 9
2870 Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: dinsdag 4 december 2018
Prijs
Basistarief: 6,00 €; Vrijetijdspas: 5,00 €
€ 6,0
Reservaties
Organisatie cc Binder Puurs