U bent hier:

Carmen - gratis op groot scherm

Theatervoorstelling Opera en operette

De titelheldin van Bizet is een echte femme fatale. Deze populaire kaskraker is nagenoeg uitverkocht in de Vlaamse Opera. Wie geen kaartjes kon bemachtigen, kan echter weer gerust ademhalen: op 28 juni kan je gratis op groot scherm genieten van deze klassieker op het imposante binnenplein van de Leopoldskazerne in de binnenstad van Gent. Een buitenkansje!
Op donderdag 28 juni om 19.30 uur toont de Vlaamse Opera in samenwerking met de Stad Gent de opera Carmen gratis op een groot scherm en dit op een heel bijzondere locatie: het binnenplein van de Leopoldskazerne. Wie geen kaartje kon bemachtigen voor de uitverkochte voorstellingen, krijgt nu de gelegenheid voor een gratis avondje opera in een unieke omgeving.

De Vlaamse Opera brengt de beroemde opera van George Bizet in een eigentijdse en heel persoonlijke lezing van de jonge Amerikaanse regisseur Daniel Kramer. Hij ziet Carmen niet als een Spaanse zigeunerin maar als een outcast in lowlife Amerika. Hij neemt het publiek mee naar zijn geboortestreek Ohio en naar een wereld van ‘trailer trash’ (arme mensen die in campers leven) en hondengevechten. Zo blaast hij het stof af van deze opera en legt hij opnieuw het brutale karakter van het verhaal bloot in een productie die doet denken aan films van Quentin Tarantino, David Lynch en de broers Coen. Het is een versie die na de Antwerpse première meteen voor controverse zorgde.

Op de imposante binnenkoer van de Leopoldskazerne, een van de beste bewaarde geheimen van de stad, toont de Vlaamse Opera de opname van de Antwerpse première van deze productie met Nederlandse ondertitels.

De organisatoren zullen voor tweeduizend gratis stoeltjes zorgen, maar het publiek mag eigen stoeltjes, dekens en picknicks meebrengen.

De Leopoldskazerne werd gebouwd in 1890, 15 jaar na de première van Carmen in de Opéra Comique van Parijs. Vandaag biedt ze onderdak aan het provinciecommando van het Belgische Leger, de ateliers voor beeldende kunstenaars, de repetitielokalen voor muzikanten, het Hoger Instituut voor Schone Kunsten en het depot van het Design museum Gent. De Leopoldskazerne vormt het ideale decor voor het verhaal van Carmen dat zich afspeelt in de wereld van kazernes en uniformen.

Met het gratis aanbieden van zo’n beroemde opera maakt Gent zijn titel als Unesco muziekstad meer dan waar. Bovendien wordt de opera gepresenteerd op een locatie die wellicht voor vele Gentenaars een ontdekking zal zijn. Het is een van de vele laagdrempelige acties die de Vlaamse Opera doorheen het hele seizoen organiseert. Met deze uitdagende versie van Carmen die ver weg staat van de clichés wil men duidelijk tonen dat opera geen kunst is uit een museum maar een krachtige kunstvorm is die ook mensen van vandaag direct kan raken.

De Stad Gent heeft een speciale band met haar zusterstad Sevilla in Spanje die eveneens de Unesco titel van Creative City of Music draagt. Ook Sevilla plant een openluchtprojectie van deze Carmen-productie.

De opera wordt georganiseerd in samenwerking met: de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, het Havenbedrijf Gent, Bontinck Architecture and Engineering, het Militair Commando van de Provincie Oost-Vlaanderen, Ivago, Dienst Evenementen en Feesten, de brandweer en de politie.

Het verhaal
We maken kennis met de flamboyante arbeidster Carmen die na een schermutseling met een van haar collega’s wordt voorgeleid bij de plaatselijke autoriteiten. Don José, een wat in zichzelf gekeerde man, moet haar naar de plaatselijke gevangenis brengen. Zover geraken ze niet. Carmen brengt het hoofd van de arme Don José op hol en hij laat haar ontsnappen. Zo belandt hij in de gevangenis in plaats van de schuldige Carmen. Zijn vrijlating gaat hij vieren bij Carmen en haar vrienden die leven van duistere zaakjes. Hij is helemaal in de ban van deze vrijgevochten vrouw maar als ze aanpapt met de lokale held, Escamillo, slaan bij Don José de stoppen door. Als zij hem haar liefde weigert, moet ze sterven.
Leven en dood lopen elkaar in dit verhaal beangstigend vaak voor de voeten. Carmen is er de hogepriesteres van de alles verschroeiende liefde, van de onbetaalbare vrijheid en van het roekeloze spel met de dood. Ze blijft akelig consequent met zichzelf tot in de dood. Wie haar niet tot het einde volgt blijft eenzaam achter. De garnizoensoldaat Don José is eveneens een buitenbeentje. Hij is lief, gul en heeft een zachtmoedige inborst tot hij Carmen tegen het lijf loopt en hij het slachtoffer wordt van zijn obsessies en labiliteit. Zijn rivaal Escamillo gaat vlotter door het leven. Hij is het gewoon de dood in de ogen te kijken, leeft roekeloos en geniet met volle teugen. Micaëla – een personage dat niet in de oorspronkelijke novelle voorkomt – is de rots in de branding. Zij staat pal achter Don José, de man waarop ze heimelijk verliefd is. Ze deinst er dan ook niet terug voor om, een voor haar, gedurfde nachtelijke tocht te ondernemen om haar Don José uit de klauwen van deze verschoppelingen te redden.


Deze wereld wordt compromisloos in beeld gebracht in de productie van Daniel Kramer. Hij toont een wereld van outcasts waar Carmen haar plaats in een brutale mannenwereld bevecht met passie en doodsverachting. Dmitri Jurowski dirigeert in de Vlaamse Opera met Carmen zijn tweede Franse opera. Carmen wordt vertolkt door Viktoria Vizin, die eerder dit seizoen al een beklijvende Preziosilla neerzette in La forza del destino. Haar Don José is de succesvolle tenor Roberto Saccà en Aris Agiris zingt de rol van Escamillo.

Praktisch
- Het plein van de Leopoldskazerne is toegankelijk voor het publiek vanaf 18 uur via de hoofdingang in de Gaspard De Craeyerstraat.
- De voorstelling begint om 19.30 uur met daarvoor een documentaire met een blik achter de schermen van deze productie.
- Het best is gebruik te maken van het openbaar vervoer. Men kan tram 1 nemen tot aan halte Veergrep. Wie toch met de wagen komt, kan het gemakkelijkst parkeren in de ondergrondse parking van het Sint-Pietersplein of langs de Charles De Kerchovelaan. Men kan ook gebruik maken van de Park & Ride parking aan Flanders Expo (gratis) of de Parking Station, en dan verder reizen met tram 1 (halte Veergrep).
- Meer informatie staat op de website www.vlaamseopera.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Leopoldskazerne
Caspar de Craeyerstraat 2
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 28 juni 2012
Prijs gratis
Organisatie Vlaamse Opera
Links
Trefwoorden Vlaamse Opera, gratis, gent, opera