U bent hier:

Café Open/Azime AKSOY & Nail SUMBUL

De grote filosoof en dichter Mevlâna Celâleddin Rumî, wereldbekend om zijn oproep tot verdraagzaamheid onder alle mensen, stelde in de 13de eeuw in zijn literair werk Mesnevï de NEY voor en nodigde zijn volgelingen uit om deze rieten fluit te beluisteren.
Voor Rumî roept de hartelijke en tot de verbeelding sprekende klank van de NEY het verhaal op van de mens, ontrukt zoals het riet aan moeder aarde, ver van zijn oorsprong, nostalgisch naar de verloren liefde en eeuwig op zoek naar de liefde, de liefde die de mensen verbindt. Deze breuk zou een zekere lichamelijke of geestelijke ontwrichting kunnen teweegbrengen.
Oorspronkelijk werd het instrument voor religieuze en mystieke doeleinden gebruikt maar ook ter bescherming en genezing. Iedere modus (makam) draagt een naam die verschillende betekenissen of (culturele) symbolen kan hebben en waarvan, telkens één, overeenstemt met een therapeutisch effect en met zich- goed-voelen.

De verfijning van de NEY en zijn toonomvang van haast drie octaven, laten vandaag de dag het instrument ook toe in de profane muziek - zowel instrumentaal als vocaal - en nodigen u uit zijn mysteries te ontdekken

Gesproken talen : Nederlands

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar GC Kontakt
Orbanln. 54
1150 Sint-Pieters-Woluwe

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 26 maart 2020
Organisatie GC Kontakt
Contact kontakt@vgc.be
Links
Beleef Brussel

Beleef Brussel!

Op UiTinBrussel.be vind je 1001 gebruiksklare tips.

Ontdek ze hier