U bent hier:

Bruegel op bezoek | De vele gezichten van de meester

Tentoonstelling Schilderkunst

“Pieter Brueghel, den welcken is geboren niet wijt van Breda, op een Dorp, gheheeten Brueghel.” Zo beschrijft Karel van Mander in zijn ‘Schilderboek’ de geboorte van Pieter Bruegel de Oude. Stond de wieg van Bruegel in de Peerse deelgemeente Grote-Brogel? Is hij dus een (echte) Perenaar? Meningen verschillen, maar Peer heeft de schilder al heel wat jaren geleden in het hart gesloten. Reden genoeg voor een grote overzichtstentoonstelling onder de titel ‘Bruegel op bezoek’. In 2019 is het immers precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Heel Vlaanderen herdenkt deze verjaardag. En ook Peer viert mee.
36 gravures

De tentoonstelling presenteert 36 authentieke gravures van Bruegel. Die worden aangevuld met reproducties van schilderijen. Een aantal cartoons, het resultaat van het Cartoonfestival dat Peer in 2017 organiseerde, zorgen van een actuele toets. Op die manier wordt de brug geslagen tussen verleden en heden. Jong of oud, kenner of leek, kunstliefhebber of niet, de tentoonstelling is geschikt voor iedereen.

Relatie met Peer

‘Bruegel op bezoek – de vele gezichten van de meester’, leidt de bezoeker op een toegankelijke manier door het leven van Bruegel. De titel vat het leven van de schilder en zijn relatie met Peer goed samen. Over zijn leven is weinig bekend en zijn oeuvre is zo rijk en divers dat we de schilder moeilijk kunnen ‘vatten’. Telkens als je denkt hem te begrijpen, verrast hij je weer met een nieuw detail. Deze tentoonstelling ontsluiert de rijkdom van de meester.

Vijf tentoonstellingsruimtes

De bezoeker begeeft zich via vijf tentoonstellingsruimtes in het leven van Bruegel. Elke ruimte is opgebouwd rond een citaat van Karel Van Mander over Bruegel en een deel van zijn levensloop. Daarbij gaat er onder meer aandacht naar zijn afkomst, naar Bruegel als landschapsschilder, naar de manier waarop andere schilders hem afgebeeld hebben en naar de manier waarop Bruegel over de hedendaagse maatschappij zou gedacht hebben.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar BICC - 't Poorthuis
Zuidervest 2a
3990 Peer

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 7 juni 2019 tot 14 juli 2019
Prijs
Basistarief: 10,00 €; Pieterpas: 8,00 €; -18: 1,00 €; Gidsbeurt (1,5 uur - max. 18 personen): 40,00 €
€ 10,0
Reservaties
Organisatie Stad Peer
Contact 011 61 16 02
Trefwoorden visitlimburg, Vlaamse Meesters