U bent hier:

Bosmuseum Zoniënwoud met toegang achter de schermen

Voor het Zoniënwoud zijn zes attractieve toegangspoorten uitgetekend, waaronder de site van Groenendaal (Hoeilaart). Met het toeristische hefboomproject Mysterieus & Majestueus wil het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de toegangspoort Groenendaal uitbouwen tot het centrale punt waar toeristen hun bezoek aan het Zoniënwoud beginnen en beëindigen.
Het huidige bosmuseum Jan van Ruusbroec in de historische en beschermde priorijhoeve van Groenendaal zal grondig gerenoveerd worden tot een hedendaags belevingscentrum.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag krijgt het publiek de kans om het oude bosmuseum nog te bezoeken. Afgesloten ruimten voor het publiek zullen uitzonderlijk toegankelijk zijn, zoals de voormalige woonruimten van de boswachters met imposante schoorsteenmantels, de zolderverdiepingen met authentieke dakgebinten, enz.

De openstelling wordt aangevuld met een occasionele tentoonstelling over de bouwhistorische context van de vierkantshoeve en een voorstelling van de verbouwingsplannen voor de vernieuwing van het bosmuseum.

Ook het nabij gelegen bakhuis daterend van 1778, zal die dag uitzonderlijk opengesteld worden.
ANB heeft besloten dit bakhuis een tweede leven te geven en tijdens 2020 te starten met de aanbouw van een nieuwe bakoven die de oorspronkelijke, gesloopt in de loop der geschiedenis, dient te vervangen.
Het bakhuis zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de natuur- en milieu-educatieve werking en publiekswerking van het museum.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bosmuseum Jan Van Ruusbroec - Groenendaal
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zondag 8 september 2019
Organisatie Natuur en Bos & Natuurpunt – CVN
Trefwoorden Herbestemming en restauratie, beschermd monument, Open Monumentendag 2019, omd-2019-official, bakoven