U bent hier:

Boeddhisme, mindfulness en levenskunst

Lezing of congres Zingeving, filosofie en religie

Drie lezingen over boeddhisme, mindfulness en levenskunst gegeven door Dr. Gerbert Bakx, stichter en bezieler van de vzw Academie voor Levenskunst (Leuven).
Zowel het boeddhisme als mindfulness vormen een inspiratiebron voor de westerse mens en tonen ons hoe we een houding van sereniteit, welzijn en levenskunst kunnen cultiveren.
Het boeddhisme is veel meer een levensbeschouwing, een existentiële filosofie, gericht op het begrijpen en het verminderen van het lijden en het vergroten van het geluk. In die zin is het dan ook veel meer een levensfilosofie, een uitnodiging tot bewustwording en tot zelfstandig en volwassen denken.

Mindfulness is een contemplatieve onderzoeksmethode en bewustzijnspraktijk die vooral in het Oosten werd ontwikkeld maar die recenter, onder meer onder invloed van Jon Kabat-Zinn, ook door de Westerse psychologie en psychotherapie werd ontdekt als een bijzonder interessante methode om tot meer welzijn te komen. Mindfulness komt in wezen neer op het leren beoefenen van de dharma, d.i. de leer van de Boeddha, in het eigen bewustzijn, hoofdzakelijk in de vorm van meditatie.

Toch blijken, ondanks de voortdurende hype, heel wat mensen ontgoocheld te zijn over de methode. Sommigen hebben het programma al verschillende malen doorlopen, zonder de verwachte resultaten. Dit lijkt grotendeels een gevolg van een gebrek aan inzicht en een onvoldoende omkadering. Ook de noodzakelijke eigen inzet wordt al te vaak onderschat. In deze lezingen wordt dieper ingegaan op de filosofische en spirituele achtergrond van mindfulness.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Romaanse Poort
Brusselsestraat 63
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 22 januari 2019 tot 5 februari 2019
Prijs
Basistarief: 30,00 €
€ 30,0
Organisatie Academie voor Levenskunst
Contact miajansen@skynet.be
0474 58 75 49
Links