U bent hier:

Bob Permentier - Russische componisten 20ste eeuw

Concert Klassieke muziek

Bob Permentier, artistiek leider van B-Classic dompelt u tijdens deze namiddaglezingen onder in de enorme brute ritmes die Stravinsky aan een groot orkest ontlokte en in de neoklassieke, probleemloze en algemeen verstaanbare stijl van Prokofiev. Hij verschaft achtergrondinformatie over de tijdsgeest, het leven en de (impact van de) muziek van deze grootse componisten.

Artistieke contrasten waren nooit zo groot als in het begin van de 20e eeuw. Terwijl eind 19e eeuw in de meest elitaire Parijse salons, uiterst geraffineerde muziek weerklonk van componisten als Fauré en Chausson, kon men zich nog niet voorstellen dat in 1913 de grootste muzikale schok ooit zou teweeggebracht worden door de Russische componist Igor Stravinsky. Harmonie en melodie regeerden immers eeuwenlang de muziek. Maar met ‘Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky verdween alle ‘Fine Fleur’. In de plaats kwamen woeste ritmes en balletbewegingen die een ware opstand veroorzaakten op de première in Parijs.

Prokofiev wordt gerekend tot de grote Russische componisten van de twintigste eeuw, hoewel hij geen groot vernieuwer was. In de vorm van zijn werken hield hij zich doorgaans streng aan de klassieke voorbeelden; zijn harmoniek is veelal gericht op de klassieke tonaliteit. Sommige van zijn werken doen hem kennen als een humorist, verschillende composities bruisen van vitale speelvreugde, zijn muzikale sprookje ‘Peter en de wolf’ is zeer populair bij kinderen maar hij bewandelde ook ernstige paden met socialistisch-realistische werken onder druk van de Sovjetpartijleiding tijdens de Stalinperiode.

U kan de theorie aan de praktijk toetsen tijdens de aperitiefconcerten op zondag 6 februari 2019 en zondag 3 maart 2019.

i.s.m. B-classic en OKRA-academie

b-classic.be  en okra.be

U kan hier fragmenten van Sacré du Printemps en Peter en de Wolf beluisteren:

fragment 1

fragment 2

 

Info

Waar C-mine cultuurcentrum
C-mine 10
3600 Genk

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 7 februari 2019
Prijs
Basistarief: 20,00 €
€ 20,0
Organisatie C-mine cultuurcentrum
Contact tickets@genk.be
Links