U bent hier:

Bloedcollecte Oudenburg

Cursus of workshop Gezondheid en zorg

Oudenburg 'Stad met een hart' voor bloedgeven. De kern van van deze actie is meer mensen warm te maken om bloed te komen geven op de collecten in Oudenburg. Bloed geven. Waarom?Dagelijks hebben honderden mensen een bloedtransfusie nodig. Na een ongeval, een bevalling of een operatie... juiste afnamegegevens ( data en afnameplaatsen) in de verdere info
Wie help je met je bloed?
Dokters geven aan hun patiënten alleen dat deel van het bloed dat ze nodig hebben. Daarom wordt je bloed na de afname in het labo gesplitst. Eén zakje van jouw bloed kan dus verschillende mensen helpen, minstens 3.

Wie mag bloed geven?
Elke gezonde persoon tussen 18 en 66 jaar mag starten met bloed geven. Vanaf de 66ste verjaardag tot en met de dag vóór de 71ste verjaardag worden de gekende donoren toegelaten voor een bloeddonatie indien de laatste donatie (bloed, plasma of bloedplaatjes) niet langer dan 3 jaar geleden is. Dit gebeurt op een veilige manier door ervaren en speciaal opgeleide mensen. Je mag maximaal 4 keer per jaar bloed geven. Na elke bloedgift moet je minstens twee maanden wachten voordat je opnieuw bloed mag geven. Plasma of bloedplaatjes geven mag vaker (om de twee weken).

Een leven redden in een half uur tijd
Je wordt geregistreerd als bloedgever. Daarvoor heb je je identiteitskaart of je donorkaart nodig. Daarna krijg je een medische vragenlijst die je invult. Vervolgens ga je naar de arts. Hij overloopt de medische vragenlijst met jou en controleert je gewicht en bloeddruk. Zo gaat hij na of je gezond bent en of je bloed mag geven.

Als je bloed mag geven, neem je plaats op een afnamebed. Dan begint de bloedafname. Na de bloedafname bieden we je een drankje aan en kun je wat bijpraten met de andere donoren. Een kwartiertje later kan je naar huis.

Enkele jaren geleden werd de recuperatiedag voor ambtenaren die bloed gaven, afgeschaft. Maar je kan nog steeds bloed geven tijdens de diensturen. De dokter geeft je in dat geval een bewijsje mee, dat je opstuurt naar de personeelsdienst en die je afwezigheid rechtvaardigt voor de duur van de bloedgift en de weg ernaartoe en terug naar het werk.

Eén keer bloed geven, houdt geen verplichtingen in. Het zou leuk zijn je later nog te mogen verwelkomen als trouwe donor, maar daar beslis jij volledig zelf over.
volg ons op facebook : Rode kruis Oudenburg-Jabbeke
contactmail: voorzitter@oudenburg-jabbeke.rodekruis.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Cultuurcomplex De Zuidpoort
Hoogstraat 17
8460 Oudenburg

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
tot
Leeftijd 18+
Prijs gratis
Organisatie ,
Contact voorzitter@oudenburg-jabbeke.rodekruis.be
http://0498934803
Links