U bent hier:

Bloedcollecte Ettelgem - ons dorp geeft ... bloed en dat van jou ?

Waarom bloed geven?Dagelijks hebben honderden mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Het is dan ook van levensbelang dat er steeds voldoende bloed in voorraad is. Maar dat is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend. We hebben allemaal 70% kans om ooit in ons leven bloed nodig te hebben. En toch geeft slechts 3% van de Belgen bloed, plasma of bloedplaatjes.
Elk zakje bloed kan levens redden.

Door één zakje bloed te geven, help je meer dan één patiënt. Hoe dat komt?

In de huidige geneeskunde krijgt de patiënt alleen het bloedbestanddeel toegediend dat hij nodig heeft. Daarom wordt het afgenomen bloed gesplitst in de drie belangrijke delen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Een donor die plasma of bloedplaatjes geeft, geeft één van de bloedbestanddelen in grotere hoeveelheden.

Rode bloedcellen worden toegediend aan patiënten die aan bloedarmoede lijden of die ernstige bloedingen hebben, bijvoorbeeld bij ongevallen of operaties..

Plasma geven is daadwerkelijk helpen. Je geeft tal van patiënten de kans om weer op de been te geraken: mensen met brandwonden, zwangere vrouwen, leukemiepatiënten of - meer algemeen - mensen met een verzwakt afweermechanisme.

Voor hemofiliepatiënten, die op elk moment een blijvende bloeding kunnen krijgen, is het zelfs een dagelijkse noodzaak om te overleven. Ons land heeft elk jaar meer dan 240.000 liter plasma nodig om in de behoefte te voorzien.

Bloedplaatjes zijn vooral nodig voor leukemiepatiënten en patiënten met ernstig bloedverlies. Ook patiënten die met chemotherapie behandeld worden, hebben bloedplaatjestransfusies nodig om bloedingen te voorkomen. Chemotherapie vernietigt immers niet alleen de kankercellen, maar ook een aantal gezonde cellen, waaronder de cellen in het beenmerg die bloedplaatjes aanmaken.

Mensen met te weinig bloedplaatjes lopen een groot risico op levensbedreigende bloedingen. De oorzaak kan liggen in een verhoogde afbraak of een gebrekkige aanmaak van bloedplaatjes.

Een te laag bloedplaatjesgehalte kan zich ook voordoen in andere omstandigheden zoals bij massieve bloedingen.

Info

Links
Waar Sint-Eligiuskerk, Dorpshuis, School en Eligiuszaal
Dorpsstraat 61
8460 Ettelgem (Oudenburg)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
  • tot
Leeftijd 18+
Organisatie Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem
Contact voorzitter@oudenburg-jabbeke.rodekruis.be
049893484803
Trefwoorden bevestigd2020