U bent hier:

Bezoek 'Madonna ontmoet Dulle Griet'

Begeleide uitstap of rondleiding Kunst en kunsteducatie

Is het niet wie voorgesteld wordt (de Mona Lisa van da Vinci?), dan dikwijls wat voorgesteld wordt (de Dulle Griet van Bruegel?) of de context waarin de voorstelling te situeren is (het Zwarte Vierkant van Malevitsj?), kunsthistorici met in hun zog journalisten en de goegemeente kunnen smullen van de ‘raadsels’ die sommige kunstwerken omgeven. Of het bepalend is voor de waarde an sich van het kunstwerk, wie zal het zeggen? Als publiekstrekker is het zonder twijfel van bijzondere waarde voor het museum dat ermee uitpakt.
De rijkdom van onze Antwerpse musea laat ze vanzelfsprekend regelmatig toe in een tentoonstelling met topstukken uit te pakken die 1. de bezoeker intrigeren door het verhaal dat errond verteld kan worden, en 2. toelaten de confrontatie te organiseren met een of meerdere werken in Antwerps bezit.
'MADONNA ONTMOET DULLE GRIET' is daar een schitterend voorbeeld van. Waarbij in het geval van ‘Dulle Griet’ misschien de verklaring en de duiding van de voorstelling in de uitleg van de gids zullen primeren, terwijl de grandioze Madonna tussen Cherubijnen en Serafijnen van Jean Fouquet zuiver schilderkunstig onze aandacht verdient.
Alleen al het kleurgebruik is in deze voorstelling zo ongewoon dat het wel uit een andere tijd lijkt te komen dan die waarin het ontstaan is. ‘Lijkt’ is hier op zijn plaats. Lees maar wat Wikipedia nog meer te tonen en te vertellen heeft onder het lemma ‘Madonna Fouquet’: zes aspecten worden uitvoering toegelicht.

Er is overigens nog een ander facet aan deze opmerkelijke tentoonstelling. Want er is meer te zien en te genieten dan de twee topstukken vermeld. Daar zorgden met name twee Antwerpse figuren voor: Florent van Ertborn en Fritz Mayer van den Bergh. De eerste die met zijn collectie het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten verrijkte, de tweede die zijn collectie onderbracht in het museum dat zijn naam draagt.
Komt dat zien, komt dat zien!

Praktisch:
Wanneer: vrijdag 6 december 2019 om 10 uur; max. 3 groepen van 15 p.;
Waar: Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, Antwerpen;
Verplaatsing op eigen kracht; tramhalte ‘Meir’ op lijn 5 vanuit Wijnegem;
Bijdrage: leden:€15 ; nog-niet-leden: €20 (drankje inbegrepen);
Betaling vóór 1/12 op rekening NEOS: IBAN BE10 7330 5229 0104; wie eerst komt, eerst maalt; leden hebben voorrang;
Info: neosschildesgravenwezel@gmail.com of 03 658 24 38 (Walter Haentjens)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Parking Carrefour
Turnhoutsebaan 132
2970 Schilde

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 6 december 2019
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 20,00 €; Leden: 16,00 €
€ 20,0
Reservaties
Organisatie NEOS Schilde/'s-Gravenwezel
Links