U bent hier:

Bezoek aan de van Eycktentoonstelling in Gent

Donderdag 26 maart daguitstap Gent
van Eycktentoonstelling
De kranten staan er vol van. De tentoonstelling in Gent werd aangekondigd als ‘de grootste ooit’ rond van Eyck. Of dat nu het geval is of niet: alleen al het feit dat u oog in oog kan staan met acht panelen van het Lam Gods van Jan (1395-1441) en Hubert van Eyck (ca. 1366 – 1426), maakt deze tentoonstelling uniek. Het was Hubert die de opdracht kreeg en het veelluik begon. Een aantal jaren na zijn dood heeft zijn broer het afgewerkt (1430-1432). In de loop van de 15e eeuw werd op het altaarstuk een kwatrijn met chronogram aangebracht dat de bijdrage van Hubert eerde:
“De schilder Hubert van Eyck, een groter heeft niet bestaan, heeft dit werk aangevat en zijn broer Jan, de tweede in de kunst, heeft de zware taak voltooid op verzoek van Judocus Vijd. Deze verzoekt u door dit vers zorg te dragen voor wat tot stand kwam op 6 mei.”
De panelen worden niet als één geheel vertoond, maar verdeeld opgesteld in verschillende zalen, en telkens wordt er een thema van de expo aan gelinkt. Maar vooral: u kan ze van heel dichtbij zien én op ooghoogte. En zo staan we verbluft te kijken naar de haartjes op de armen van Adam en de aders op de handen van Eva. Adam en Eva zijn trouwens extra troeven: de andere panelen werden in de 19de eeuw overlangs doormidden gezaagd. Bij Adam en Eva gebeurde dat niet, zodat u nu voor én achterkant kan zien. Het zijn niet de enige gerestaureerde werken die u er kan zien. Een aantal bruiklenen schitteren ook als vanouds. Wereldwijd zijn een twintigtal werken van van Eyck bewaard gebleven. Van Eyck – Een Optische Revolutie haalt er daar 13 van naar Gent. Uit de National Gallery in Londen komt Portret van een Man. Uit Berlijn komt het Portret van Baudouin de Lannoy en uit Roemenië Portret van een man met blauwe kaproen. Ze komen samen in een adembenemende laatste zaal waar alle portretten verzameld zijn. Het verste reisde De Annunciatie, dat vanuit de National Gallery Of Art in Washington, VS, komt. Erg speciaal is het tijdenboek van Turijn-Milaan, het meest prestigieuze handschrift uit de kunst van de Bourgondische Nederlanden. Een aantal miniaturen daaruit worden aan de hand van van Eyck toegeschreven.

Jan Van Eyck wordt gezien als een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Vlaamse Primitieven. Jan Van Eycks meesterschap was in zijn eigen tijd, de 15e eeuw, al ongezien. De tentoonstelling in Gent laat zien dat het dat vandaag nog altijd is. In oktober 2012 startte de restauratiecampagne van het Lam Gods en in oktober 2016 bezocht 50én Maaseik het attelier waar de werken gerestaureerd worden.

Jan van Eyck werkte als schilder in dienst van Jan van Beieren-Straubing eerst in Luik en later in het Binnenhof van Den Haag. Na de dood van Jan van Beieren (1425) vertrekt Jan van Eyck naar Brugge en wordt tot hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede benoemd. In augustus (1426) wordt Jan van Eyck door de Bourgondische Rekenkamer in Rijsel betaald voor twee reizen in opdracht van Filips de Goede. Men vermoedt dat de kunstenaar via Italië een bedevaart naar het Heilig Land maakt en dat die tweede reis hem naar verschillende steden van het Ottomaanse rijk voert. Tijdens de zomer van 1428 verhuist Jan van Eyck uit zijn huis in Rijsel en begeeft hij zich op het einde van het jaar samen met een Bourgondisch gezantschap van hoge rang via Engeland en Galicië naar Portugal, waar over het aanstaande huwelijk tussen Filips de Goede en de Portugese Infante Isabella onderhandeld wordt. Jan van Eyck schildert (1429) in Portugal twee portretten van de prinses. Lambert van Eyck, een broer van Jan van Eyck, wordt in 1431 betaald voor diensten aan de hertog. 6 mei 1432 wordt het Lam Gods in de Sint-Janskerk (nu Sint- Baafskathedraal) tentoongesteld. Hetzelfde jaar schildert Lambert van Eyck het verloren gegane Portret van Jacoba van Beieren. Van Eyck schildert Portret van een man (zelfportret?) (gedateerd 21 oktober 1433) (National Gallery, Londen), met op de omlijsting voor het eerst het persoonlijk devies van de schilder : ALC IXH XAN. In opdracht van de hertog van Bourgondië onderneemt de kunstenaar in 1436 opnieuw een verre reis naar 'vreemde landen' om daar 'geheime aangelegenheden' te regelen. Zijn vergoeding komt overeen met een dubbele lijfrente. Jan van Eyck sterft in juli 1441.
Praktisch:
Er zijn 40 inkomkaarten beschikbaar, wacht dus niet te lang om u aan te melden. (nog 20 kaarten vrij) Deze tentoonstelling is in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. In verband met de veiligheid en andere zaken is het bezoek gereguleerd met toegewezen tijden. Onze inkomtijd is 11.10 en 11.30 uur. Dat wil zeggen dat wij om 11 uur aanwezig moeten zijn. Het bezoek duurt gemiddeld 1,5 uur en wordt gedaan met een audiogids. Rond 13.30 uur brengt de bus ons naar het centrum van de stad. U kunt na de lunch bijvoorbeeld een rondvaart maken. Vanaf de Graslei, de vroegere Gentse handelshaven, vertrekken open en overdekte boten die u de gelegenheid bieden de historische binnenstad van Gent van op het water te bezichtigen. U ontvangt een stadsplan met de nodige info om de stad op uw eigen tempo te bezoeken. Om 17.30 uur is het diner voorzien in restaurant Du Progres gelegen op de Korenmarkt. Rond 22.30 uur zijn we terug thuis.
Vertrek donderdag 26 maart: Maaseik C.C. 08.00 u, Neeroeteren Maaseikerlaan 08.10 u en As a d Kerk 08.30 u
50én Maaseik prijs: € 62,50 inbegrepen inkomgeld en diner.
Over te maken op rekening 50énM: BE53 7350 2872 8253. De vereniging is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongelukken, lichamelijke en/of materiële schade. Inschrijven zo spoedig mogelijk. Vol=Vol en dat is maximaal 48 deelnemers
Bel: Yvonne 089-56.40.86 of 0472-69.17.15 of Simone 089-56.42.02 of 0498-40.95.75 of Elvire 0476-31.16.44 of mail 50enm@hotmail.com
U bent ingeschreven na aanmelding en nadat uw betaling is ontvangen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Gent
van Eycklaan 72
3680 Maaseik

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: donderdag 26 maart 2020
Leeftijd 65+
Prijs
Basistarief: 62,50 €
€ 62,5