U bent hier:

Belmundo 2020 - AFGELAST !!!

De 11de editie van Belmundo staat in het teken van gender. Van zondag 1 tot en met dinsdag 31 maart 2020 organiseren tientallen Gentse verenigingen een waaier aan activiteiten overal in de stad. Zo roept Casa Rosa de Kammerstraat uit tot gendervrije zone en trekt er op 8 maart een vrouwenmars door het centrum.
Gendergelijke wereld
Onder de noemer 'gender in de blender' tonen alle deelnemende organisaties aan dat ze streven naar een gendergelijke wereld. Een wereld waarin iedereen dezelfde rechten, verantwoordelijkheden, keuzes en kansen verdient. Want gender gaat niet enkel over individuele identiteit, maar vooral over structurele ongelijkheid. Denk maar aan de loonkloof: vrouwen verdienen wereldwijd gemiddeld zo’n 23% minder dan mannen. Of de vaststelling dat seksuele voorkeur of genderidentiteit frequent samengaan met systematische schendingen van de mensenrechten.

Van filmfestival tot gender blender cafés
Het programma van Belmundo is het resultaat van maandenlang voorbereidingswerk door tal van Gentse organisaties. In totaal staan er 35 activiteiten op het programma. Zo is er in samenwerking met Studio Skoop een filmfestival rond het thema gender, zijn er 'gender blender cafés' of toegankelijke salongesprekken in Casa Rosa en is er in het Amsab-ISG een fototentoonstelling rond feminisme in Latijns-Amerika. 'Ontbijt met een rebel' geeft deelnemers de kans om kennis te maken met rebellen uit de hele wereld tijdens een vegetarisch ontbijt in ABVV - Ons Huis.

Tijdens het festival is de Kammerstraat ook even een 'gendervrije zone'. Casa Rosa en Genderspectrum hangen de straat vol met raamborden die voorbijgangers doen nadenken over de heersende gendernormen die te beperkend zijn. Op 8 maart, de internationale vrouwendag, staat er wereldwijd een vrouwenstaking op het programma. Collecti.e.f 8 maars mobiliseert de vrouwen in Gent voor een felle mars door de stad die eindigt aan de stadshal.

Coördinatie en samenwerking
Belmundo is een initiatief van de Stad Gent in samenwerking met 11.11.11, Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum, Cubanismo, UGent, Furia en GAPP. De organisaties die deelnemen aan Belmundo 2020 zijn niet noodzakelijk dagelijks bezig met noord-zuidsamenwerking. Belmundo brengt organisaties samen en versterkt solidariteit. Alle activiteiten staan open voor iedereen, voor een aantal is inschrijven noodzakelijk. Alle activiteiten vinden plaats in Gent. De papieren programmabrochure is verkrijgbaar in onder andere de stadswinkel en het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Diverse locaties in Gent
Diverse locaties in Gent
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 1 maart 2020 tot 31 maart 2020
Trefwoorden Belmundo, jongerentip
Verschenen artikels Internationale Vrouwendag: een weekend vol cultuur van vrouwelijke… (BILL)

BILL.be selecteert voor 16- tot 26-jarigen wat ze niet mogen missen. Tips, video's en wedstrijden!