U bent hier:

'Belgische expansionistische initiatieven in Egypte, van Leopold II tot Edouard Empain"; Causerie door Jan Vandersmissen (UGent)

Lezing of congres Geschiedenis

Meer dan honderd jaar na zijn dood blijft Leopold II een controversiële figuur. Het boek 'Koningen van de wereld - Leopold II en de aardrijkskundige beweging' van auteur Jan Vandersmissen bestudeert Leopold's persoonlijkheid vanuit een ongewone invalshoek, namelijk die van de geografie en de Belgische expansie. Vooral bleek Leopold II gebiologeerd te zijn geweest in de industriële ontwikkeling van Egypte (en Congo uiteraard). Tijdens de causerie wordt voornamelijk de focus gelegd op het Egyptisch luik uit het boek.
JAN VANDERSMISSEN is doctor in de geschiedenis. Zijn publicaties handelen over wetenschapsgeschiedenis en koloniale geschiedenis. Hij promoveerde aan de UGent en is momenteel verbonden aan de Universiteit van Luik als FRFConderzoeker. Hij won op 10 december 2010 de Jan Gillisprijs voor zijn boek 'Koningen van de wereld - Leopold II en de aardrijkskundige beweging'. Deze onderscheiding is een tweejaarlijkse Fondsprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten ter bekroning van een belangrijk oorspronkelijk werk i.v.m. de geschiedenis van het wetenschappelijk denken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Huis Nagels
Stationsstraat 33
3800 Sint-Truiden

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
tot
Leeftijd 16+
Prijs
Basistarief: 20,00 €
€ 20,0
Reservaties
Organisatie Huis Nagels 1892 vzw