U bent hier:

Belfort Gent

Het Belfort is het trotse symbool van de onafhankelijkheid van de stad. In de toren worden nog altijd de stedelijke privileges bewaard die ze in 1180 ontvingen. Tegen het Belfort aangebouwd staat de Lakenhalle. In euforische Brabantse gotiek verheerlijkt dit monument de nijverheid waaraan de stad zoveel te danken heeft. Op de hoek van de Lakenhalle bevindt zich een oude cipierswoning.
Het belfort was het symbool voor de autonomie en de onafhankelijkheid van de stad Gent. De bouw ervan startte in 1313. Het belfort had verschillende functies.

Bewaarplaats privileges

Sinds 1402 werden de stadsprivileges bewaard in een koffer in het secreet van het belfort. De draak, die sinds 1377 op de toren staat, hield niet alleen de stad in de gaten, maar was ook de symbolische schattenbewaker van het belfort. In 1539 werden alle privileges overgebracht naar de Rekenkamer van Rijsel. Pas in 1578, onder het calvinistisch regime en op het hoogtepunt van de strijd tegen Filips II, werden ze naar Gent teruggebracht en opgeborgen in het stadhuis. Het secreet werd vanaf 1633 nog enkel gebruikt voor het opbergen van de archieven van de Sint-Michielsgilde.

Uitkijktoren

Tot 1442 diende de Sint-Niklaaskerk als eerste uitkijktoren. Na 1442 namen de torenwachters hun intrek in het afgewerkt belfort. Samen met de klokkenluiders deden deze wachters dienst tot 1869. Met de zes stadstrompetters en de schalmeiers vormden zij het korps der 'stadswakende mannen'. Vooral brand vormde het grootste gevaar in de stad.

Beiaard en stormklok

Klokken werden aanvankelijk enkel voor kerkelijke doeleinden gebruikt. Door de opkomst van de steden werden de klokken steeds meer ingeschakeld in het dagelijks bestaan. De stormklok of banklok, de Klokke Roeland genaamd, die reeds in 1325 in de prille torenromp van het belfort werd opgehangen, ging vanaf 1378 ook dienst doen als uurklok. Haar klank werd voorafgegaan door een waarschuwingssignaal op drie kleinere klokjes van verschillende toon. Men noemde het geheel de quatrillon, cadrillon, later, na uitbreiding van het aantal voorslagklokken, de carillon. De beiaard werd gaandeweg uitgebreid en telde 53 klokken na de restauratie van 1982. In 1993 kwam klokje Robert met zijn briljanten klank het geheel vervoegen.
Prijzen:
Inwoners van Gent - Groepen (vanaf 15 personen) - Senioren (65+) - Lerarenkaart: 6,00 €
Jongeren 19-25: 2,70 €
Houders van een vrijetijdspass voor mensen in armoede en Steunpunt Vakantieparticipatie: 1,60 €
Gratis: Inwoners van Gent elke zondag tussen 10u-13u en tijdens de Gentse Feesten - Begeleiders van gehandicapten - CityCard Gent (ook te koop aan het onthaal Belfort) - jongeren t.e.m. 18 jaar

Info

Links
Waar Belfort Gent
Sint-Baafsplein zn.
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Prijs
- Inwoners van Gent / groepen (vanaf 15 personen) / senioren (65+) / lerarenkaart / houders van een Gentse UiTPAS): 6 euro- Jongeren 19-25: 2,70 euro- Houders van een vrijetijdspas voor mensen in armoede en Steunpunt Vakantieparticipatie: 1,60 euro- Gratis: inwoners van Gent elke zondag tussen 10u-13u en tijdens de Gentse Feesten / begeleiders van gehandicapten / CityCard Gent (ook te koop aan het onthaal Belfort) / jongeren t.e.m. 18 jaar: 0 euro
€ 8,0
Organisatie Artoria bvba - Belfort
Contact info@artoria.be
+ 32 9 2333954
Trefwoorden OpnieuwOpen

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS