U bent hier:

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

+1 punt

Tentoonstelling Geschiedenis

In de authentieke stallingen en het koetshuis krijg je het verhaal van een van de eerste en vooral rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Oorspronkelijk beeldmateriaal, ensceneringen, filmopnames met acteurs, klankdecors, realistische opstellingen en info- en opzoekkiosken, leiden je langs de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.
In het belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzerinnen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economische rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen. Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Met de audiogids ‘De abdis vertelt’ komt het verhaal helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in haar tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij.

Oorspronkelijk beeldmateriaal, ensceneringen, filmopnames met acteurs, klankdecors, realistische opstellingen en info- en opzoekkiosken, waar je op je eigen tempo ontdekt hoe het verhaal van Herkenrode in elkaar zit, maken van het bezoek een totaalervaring. Een unieke beleving: geëngageerd, aantrekkelijk en beklijvend.

Het belevingscentrum is ook een uitnodiging om de vele plekken in Limburg te bezoeken waar Herkenrode haar sporen heeft achtergelaten.

Info

Links
Waar Abdijsite Herkenrode
Herkenrodeabdij 4
3511 Kuringen (Hasselt)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag van10:00tot17:00
Prijs
Belevingscentrum (incl. audiogids)Volwassenen | € 5 p.p.65+ en andervaliden | € 4 p.p.Lerarenkaart | € 4 p.p.Jongeren van 12 tot 18 jaar en studentenkaart | € 3 p.p.Kinderen tot 12 jaar | gratisVrienden Herita en houders UiTpas Hasselt | gratis Groepen (vanaf 15 personen) | € 4 p.p.

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS gebruikers uit een andere stad of gemeente: € 1,0

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Abdijsite Herkenrode vzw
Contact +32(0)11 23 96 70
Trefwoorden UitpasHasselt, OpnieuwOpen, zomergenieten, Zomer van de korte keten, Lekker Lokaal

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS