U bent hier:

Belevingscentrum '14-'18

Tentoonstelling Erfgoed

Het Belevingscentrum ’14-’18 te Tildonk komt op het gelijkvloers van het voormalige Ursulinenklooster en richt zich op de Vlaams-Brabantse oorlogsgeschiedenis. Daarbij staan historische personen, levensverhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen centraal, maar niet op de klassieke museale manier. De nadruk ligt namelijk op beleving.
Het Belevingscentrum ’14-’18 te Tildonk komt op het gelijkvloers en richt zich op de provinciale oorlogsgeschiedenis. Daarbij staan historische personen, levensverhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen centraal, maar niet op de klassieke museale manier. De nadruk ligt namelijk op beleving. De ruimtes hebben allemaal een andere invulling. In de eerste ruimte worden bijvoorbeeld twaalf personen voorgesteld die elk hun specifieke invalshoek hadden, waaronder een landbouwer, een Belgische generaal, een Duitse militair en uiteraard een Tildonkse kloosterzuster. Daarna volgt op een groot scherm een overzicht op een grotere schaal van de oorlog in de provincie. Er komt een verduisterde belevingsruimte die de onzekerheid van de bezettingsperiode benadrukt en een grote ruimte die aandacht schenkt aan thema’s als voedselschaarste, vrijheidsbeperking e.a.
Het imposante kloostergebouw is een erg opvallende baken in het straatbeeld in Tildonk en heeft vanaf zijn ontstaan tot op heden vele levens beroerd, tot in Engeland toe. Dit zal ook in de nieuwe invulling van de totale beschikbare kloosterruimte naar voor komen. Het Ursulinenklooster wordt namelijk een sociale campus. Naast het Belevingscentrum ’14-’18 op het gelijkvloers zal er ook een zorgcentrum voor hulpbehoevenden komen, twee horecafuncties enzovoort. De verdiepingen bieden bovendien nog enorm veel plaats voor geïnteresseerden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Belevingscentrum '14-'18
Kruineikestraat 5a
3150 Tildonk (Haacht)

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag van10:00tot17:00
Prijs
0-11 jaar: gratis; 12-25 jaar: 1 euro; vanaf 26 jaar: 3 euro; groepen vanaf 20 personen: 1 euro; begeleiders van personen met een handicap: gratis op vertoon van de begeleiderspas; leraren: gratis op vertoon van de lerarenkaart
€ 3,0
Reservaties
Organisatie Toerisme Vlaams-Brabant vzw
Links
Trefwoorden Groote Oorlog, toerisme, oorlogsverleden