U bent hier:

Basis Yogafilosofie / Het Achtvoudige Pad

Cursus of workshop Zingeving, filosofie en religie

De populariteit van âsana (lichaamshoudingen) doet beoefenaars van yoga soms de meer belangrijke zaken uit het oog verliezen, waaronder allereerst de yamas en niyamas. Deze geven de serieuze yogabeoefenaar een basisfilosofie om een weg te vinden in de wereld richting bevrijding van het lijden dat men ervaart.
Wie de staat van Yoga bereikt heeft, beschikt over een heldere, onverstoorbare geest en is gevestigd in zijn Ware Aard.

Deze ware Aard wordt samengevat met de woorden "Sat, Chit, Ânanda." - Zijn, Bewustzijn en Zaligheid (Bliss). Het pad van yoga om tot deze staat te komen noemt men het Achtvoudige Pad.
Eerst dienen we hiervoor Inzicht te verwerven wat leidt tot het ontwikkelen van Zelfkennis. Dit is een geleidelijk en diepgaand proces waarbij stilstaan en bewuste reflectie en oefening belangrijk is. Zelfkennis is nodig om te komen tot Zelfrealisatie.

1.De Yama's geven een meer bewuste en zuivere levenshouding naar de buitenwereld toe
2.De Niyama's realiseren je in zuiverheid, tevredenheid, inspanning, zelfstudie en overgave
3.De Âsana's (yogahoudingen) en
4.Prânayâma (technieken ter expansie van Prâna) sterken en zuiveren het lichaam, de levenskracht en maken de geest helder en éénpuntig
5.Zodra de geest de aandacht naar binnen richt, kunnen de zintuigen beheersd worden (Pratyâhâra) zodat ook zij niet langer voor afleiding zorgen.
6.Zo ontstaat er Concentratie (Dhârana) op een welbepaald object.
7.Eens die concentratie ononderbroken kan blijven, spreken we van Meditatie (Dhyâna). Er is dan enkel nog de waarnemer en het object van waarneming.
8.Wanneer de waarnemer ook zichzelf vergeet en er enkel in de geest nog het object van waarneming rest, spreken we van éénwording (Samâdhi).

De workshop bestaat uit 2 namiddagen waarin de eerste 4 treden van het 8-voudige pad uitvoerig toegelicht worden.

23/3/2019 van 14u tot 18u: De yamas en niyamas geven een basisfilosofie om een weg te vinden in de wereld richting bevrijding van al het lijden dat men ervaart. 10 leefregels die je kunnen helpen je karakter en levenshouding te verfijnen. Je ontdekt wat "geweldloosheid" is zowel naar je eigen lichaam en geest, als naar de ander en de wereld. Je komt tot meer mildheid, mededogen, rust, gelijkmoedigheid, eenvoud en tevredenheid. Wat betekent meditatie en hoe kan je hierin komen tot overgave en ervaring?

27/4/2019 van 14u tot 18u: Âsana en Prânâyâma. Hoe wordt je lichaam je Tempel; zuiver en gericht op Zelfrealisatie? Hoe past hierin oefening, een juiste aandacht om te komen tot ontspanning, balans en standvastigheid. Wat is ademen en hoe is Prâna het beginsel van leven, het meest echte van wat we zijn. Hoe begin of vorder je in Prânayâma; technieken die het lichaam en de geest verder uitzuiveren en geschikt maken voor meditatie.

We bekijken ook reeds de 4 laatste treden in theorie en deze komen in de praktijk aan bod in de Stiltedag die een maand later plaatsvindt op 25/5, meer info zie de website

Prijs voor 23/3 en 27/4, 2 namiddagen: 110€ - inschrijven Wie ook de stiltedag van 25/5 volgt, betaalt 200€

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Per-Neser, Gestelstraat 52, 2250 O.l.v. Olen
Gestelstraat 52, 2250 O.l.v. Olen
2250 Olen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
Leeftijd 18+
Prijs
Basistarief: 110,00 €
€ 110,0
Reservaties
Organisatie Per-Neser
Links