MA Festival

B.O.X met Pitou, Ruins

Eerder dan Metallica of de Spice Girls bestonden de klanken van Pitou’s jeugd uit de engelachtige stemmen van het kinderkoor, of uit de klassieke muziek die thuis op de radio speelde. Toen ze vervolgens op haar achttiende pop, rock en de gitaar ontdekte, volgden al gauw haar eerste nummers. “Intelligent folk-pop that balances the darkness and light of human emotion”: zo omschreef The Independent de debuut-EP van Pitou. Een tweede EP en vele concerten later wordt de Amsterdamse singer-songwriter in heel Europa opgemerkt dankzij haar unieke stem en melancholieke folk-pop.
Het Belgische barokensemble B.O.X deelt het podium maar al te graag met inspirerende artiesten. Met een arsenaal aan historische instrumenten (van barokharp tot cornetto en theorbe) overtrekken ze niet zomaar de contouren van barokmuziek, maar kleuren vooral stevig buiten de lijntjes. Deze keer doorbreken ze samen met Pitou de muren tussen barok en pop, te midden van de indrukwekkende ruïnes van het 17e-eeuwse Theresianenklooster.

Wat overblijft van het voormalige Theresianenklooster, met zijn binnentuinen, kruisgewelven en ruime zalen, zijn sporen van vergane glorie. Gezien de woelige geschiedenis mag het eigenlijk een wonder heten dat er zelfs maar iets van het klooster overeind is gebleven. In de loop der eeuwen heeft het de meest uiteenlopende bestemmingen gekend: een klooster voor de Theresianen in 1626, voor de zusters Apostolinnen in 1783, een militair hospitaal onder Frans bewind in 1804, de verbouwing tot infanteriekazerne in 1850, de omdoping tot ‘Kazerne Majoor Weyler’ na de Eerste Wereldoorlog,... Voordat de Weylerkazerne weldra een bijzondere herbestemming krijgt, mocht MA Festival nog eenmaal binnensluipen om er de muren oren te geven.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

B.O.X met Pitou, Ruins

Over dit event

Wanneer?

tot

Waar kijken?